Cei care vor să-şi cumpere un automobil electric pot beneficia de o reducere de 12.000 de lei, printr-un program nou al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC). Cei interesaţi trebuie să se adreseze Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) care are disponibile în cadrul programului, 100 de tichete de reducere.

Potrivit ghidului de finanţare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, publicat joi în Monitorul Oficial,  ecotichetul de 12.000 de lei se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, respectiv autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară, propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică.

Ecotichetul poate fi obţinut atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, dar şi de unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, în funcţie de numărul de autovehicule electrice noi pe care doreşte să le achiziţioneze. Diferenţa de preţ poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii şi/sau surse financiare complementare – credite bancare sau leasing.

După ce îi este aprobat dosarul la AFM, solicitantul trebuie să se înscrie la un producător în termen de 20 de zile, pentru persoanele fizice, şi 45 de zile, pentru persoanele juridice, potrivit mediafax.ro.

După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligaţia să demareze şi să finalizeze procedura de achiziţionare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăşi data de 15 decembrie a anului în curs.