Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au pus sechestru asigurător pe o parte din acţiunile guvernului la Petrom şi vor intra în posesia lor dacă nu vor primi de la stat 82 de milioane de euro plus dobânzi. Ministerul Finanţelor a anunţat că a contestat sechestrul.

Procesul a fost câştigat în decembrie anul trecut printr-o decizie dată de Curtea de arbitraj de la Washington. Fraţii Micula au dat în judecată statul român pentru că nu le-a acordat timp de cinci ani reduceri de taxe şi impozite pentru investiţiile făcute în zonele defavorizate din judeţul Bihor.

Statul deţine 20,6% din acţiunile Petrom.

Precizările Ministerului de Finanţe:

Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti „Mazilu şi Asociaţii”, la cererea societăţilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV PETROM SA.

Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale.

De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie.

În final, menţionăm că diferendul în faţa Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.