Cursul anunţat, ieri, de BNR este mai mic decât cel din urmă cu un an, deci vom asista cel mai probabil la o mică ieftinire a carburanţilor, ţigărilor şi băuturilor alcoolice în anul viitor. BNR a afişat azi un curs de referinţă de 4,4604, aproape identic cu cel din şedinţa de tranzacţionare precedentă.

Pentru acest an, românii plătesc accizele la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 1% mai mare decât cel plătit în 2012.

Cursul la care vor fi plătite accizele pentru anul viitor este cel care va fi publicat astăzi, în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene (prima zi lucrătoare din ultimul trimestru al anului). Acesta este, evident, legat de cotaţia pe care a stabilit-o azi Banca Naţională a României.

În funcţie de cursul leu/euro pe care îl va anunţa Banca Centrală Europeană se vor calcula accizele pentru anul viitor la pentru alcool, tutun, produse energetice (benzină, motorină, gaze naturale) şi cafea şi pentru taxa auto.

În cazul în care cursul care va fi anunţat de către Banca Centrală Europeană nu va varia semnificativ, accizele pentru tot anul viitor vot fi plătite la o referinţă cu 1,3% mai mică decât cea de anul precedent, ceea ce înseamnă o mică ieftinire a produselor purtătoare de acciză.

Este o premieră în ultimii ani, consumatorii fiind obişnuiţi cu o depreciere a leului, care a condus la o creştere a preţurilor produselor accizate în anul următor.