Avansul pentru creditele Prima Casă ar putea creşte peste nivelul de 5%, cât este acum. E una dintre variantele luate în calcul de autorităţi, care analizează modul în care va continua programul guvernamental. Decizia ar veni în contextul în care cererea pentru creditele Prima Casă a explodat anul acesta iar multe bănci au stabilit avansuri de peste 30% pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

„Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare, conform Digi 24.

Brokerii de credite imobiliare spun însă că puţini români, mai ales tineri, şi-ar permite un avans mai mare.

„În momentul în care s-ar veni cu o creştere de avans la 20%, o dată că s-ar pierde interesul pentru acest produs şi, doi la mână, nu s-ar realiza restricţionarea accesului la acest produs pentru clienţii care nu au caracter social”, spune Dragoş Nichifor, broker de credite.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casă a explodat pe fondul discuţiilor despre legea dării în plată. Fondurile alocate iniţial, de circa 1,6 miliarde de lei, s-au epuizat rapid. La începutul acestei luni, statul a alocat alte 500 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei s-au acordat deja, iar restul banilor abia ajung pentru dosarele în derulare.

„Câţiva finanţatorii mari au anunţat deja că nu mai primesc alte solicitări”, spune Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare.

Din 2009 şi până acum, 182 de mii de români au luat credite Prima Casă.