După ce oficialii FMI au recomandat guvernului să amâne majorarea punctului de pensie, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că va respecta programul de guvernare şi va mări punctul de pensie la 1.000 de lei începând cu data de 1 Iulie. 

„Guvernul României va respecta Programul de guvernare votat de români şi va mări punctul de pensie la 1.000 de lei începând cu data de 1 Iulie. Nu renunţăm la niciuna dintre măsurile de guvernare promise, continuând sâ îmbunătăţim viaţa romanilor şi să aducem câţi mai mulţi dintre ei în clasa de mijloc”, a declarat Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, pentru Capital.ro.

Reprezentantii Fondului Monetar International au tras ca de obicei un semnal de alarma si au avertizat Guvernul din Romania ca tara va fi afectata de reducerile succesive de taxe, de cresterile salariale nesustinute de productivitate si de putinele investitii publice de calitate.

Ei recomandau amanarea cresterii punctului de pensie si cred ca deficitul bugetar trebuie sa se mentina sub limita de 3% din PIB.

„Există mai multe măsuri care pot fi luate în considerare (pentru a se reduce deficitul bugetar – n. r.). Cel mai important este să se crească eficienţa cheltuielilor, să se folosească mai mult investiţiile finanţate de Uniunea Europeană, să se accelereze reforma administraţiei fiscale în cadrul ANAF.

Dacă ne uităm la zona colectării pe TVA, România are gap-ul (decalajul – n. r.) cel mai mare. Prin gap înţeleg diferenţa între ceea ce România ar putea colecta şi ceea ce colectează în fapt. Acestea sunt căi prin care deficitul ar putea fi redus. O altă măsură ar putea fi să se amâne creşterea punctului de pensie care urmează a fi introdus pe parcursul acestui an„
, a explicat Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru Romania.