Ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schäuble a sugerat sâmbătă că o taxă europeană pe benzină ar putea ajuta financiar continentul la soluţionarea crizei migraţiei. O "coaliţie de voinţă" ar trebui să fie suficientă pentru a pune în aplicare colectarea taxei, spune ministrul german de finanţe.

"În cazul în care fondurile din bugetele naţionale şi bugetul european nu sunt suficiente, atunci să cădem de acord, de exemplu, pentru a ridica o taxă pe fiecare litru de benzină la un anumit nivel", a declarat el cotidianului Süddeutsche Zeitung.

El a spus că, chiar dacă nu toate ţările UE sunt de acord cu impozitul, o "coaliţie de voinţă" ar fi de ajuns să-l pună în aplicare.

De ce nu sunt de acord unii cu acest lucru la nivel european în cazul în care sarcina este atât de urgentă? ", s-a întrebat Schäuble.

"Noi trebuie să asigurăm coeziune la graniţa Schengen. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie să eşueze din cauza fondurilor limitate", a mai spus ministrul de Finanţe.

Propunerea lui Schäuble a fost respinsă rapid de Julia Kloeckner, un vicepreşedinte al Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel.

Kloeckner a spus că este strict împotriva oricărei iniţiative de majorare a taxei. "Nu este justificat pentru navetiştii germani care se bazează pe maşinile lor să plătească factura", a spus ea.