În timp ce preţul petrolului se situează la nivelul minim al ultimelor patru săptămâni, aurul încearcă o recuperare a cotaţiei de tranzacţionare.

Potrivit unei analize XTB, scăderea preţului petrolului vine în contextul în care  protestele din Libia au încetat la unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere, permiţând reluarea viitoare a producţiei şi creşterea ofertei cu 300 de mii de barili de calitate bună.

Nu doar preţul bariului Brent a pierdut 3,14%, ci şi WTI, cotat la New York, care a înregistrat un minus aproape 5,43%, între 1 şi 6 ianuarie.

Analiştii XTB susţin că situaţia rămâne însă imprevizibilă, pentru că grupările rivale pot întrerupe temporar alimentarea porturilor libiene, iar Iraq este scena unor violenţe care afectează o conductă de transport de 600 de mii de barili pe zi.

În acelaşi timp, vremea rece din SUA blochează activitatea de transport rutier, dar creşte cererea de ţiţei pentru încălzire.

Referitor la cotaţia aurului din primele zile ale ui 2014, metalul a contrazis  pesimismul generalizat, reuşind să revina din zona 1.180 de dolari/uncie, pe 31 decembrie, la peste 1.240 de dolari în sesiunea de luni.

Creşterea cotaţiei vine în contextul în care India ia în calcul diminuarea unor bariere la import, ceea ce ar mări cererea din partea consumatorilor.