Tuturor ne place sa ne incarcam norocul la masa prefarata de ruleta, blackjack sau sloturi, mai ales ca in Romania anului 2018, platformele online de divertisment au cunoscut o explozie de popularitate fara precedent. Jucatorii au la dispozitie cazinouri online extrem de avansate, ce va propun un portofoliu foarte variat, cu mize disposibile pentru toate categoriile de consumatori. Deci v-ati deschis un cont, ati incarcat documentele necesare, ati optat pentru un bonus in bani sau un bonus fara depunere si vedeti ce are operatorul de oferit.

Nu trece mult timp si incepeti sa castigati. Ati dat lovitura in cadrul unei partide de blackjack si va ganditi sa incercati un slot. Dupa aproximativ cateva invartiri ati intrat in posesia unui jackpot progresiv de 65.000 RON – Felicitari! Ne dorim sincer ca scenariul de mai sus sa vi se intample, pentru ca in acel moment veti sti ce e de facut cand vine vorba de plata impozitelor rezultate din castigurile de la cazinou. Ei bine, conform codului fiscal si a ordonantei de urgenta numarul 18/2018, ati scapat de completarea declaratiei unice pe venit si a contributiilor aferente pentru venituri rezultate din jocuri de noroc!

Suntem recunoscatori pentru ca legislatia in domeniul impozitarii acestor castiguri s-a simplificat si ca lucrurile au devenit mult mai clare. De exeplu, daca plasati vreun pariu ce va aduce un castig la vreo agentie terestra, traditionala, sau un cazinou online, nu trebuie sa platiti nimci la ANAF, datorita faptului ca impozitul va este retinut la sursa. Conform noilor ordonante de urgenta, pentru retragerile efectuate in 2017, trebuia sa declarati veniturile pana in 15 iulie a anului 2018. Incepand cu data de 23 martie a acestui an, nu va mai trebui sa completati declaratii unice, pentru ca va functiona sistemul de impozitare la sursa, practic operatorul declara pentru dumneavoastra plata impozitelor.

Chiar si in cazul Loteriei Romane a fost introdusa plata impozitului la sursa, in conformitate cu articolul 115 aliniatul 1 - litera p, articolul 116 aliniatul 1 si aliniatul 2 - litera c, prin OUG numarul 92/2014, se vor impozita 1% pana la suma de 66.750 RON, inclusiv. Intre 66.750 si 445.000, se vor impozita 667,5 + 16% pentru tot ce depaseste suma de 66.750 RON. In cele din urma, norocosii care au castigat peste 445.000 RON vor plati 61.187,5 + 25% pentru tot ceea ce depaseste 445.000.

Desigur, exista si exceptii de la regula, acele situatii in care activitati similare cu jocurile de noroc nu necesita o licenta anume, iar dintre acestea putem enumera: tombolele organizate in scoli, licee sau alte grupuri sociale, care nu presupun un profit pentru utilizatori sau cei implicati. Jocuri de tip distractiv, ce au ca scop un concurs si un test al inteligentei si al abilitatilor participantilor sunt, de asemenea, exceptate de la plata. Intr-o ultima categorie, putem mentiona jocurile de natura sportiva sau cele de amuzament, ce presupun demonstrarea unor cunostiinte sau o indemanare specifica.

In Romania, in domeniul E-Sports, acele concursuri de Dota 2 sau Counter Strike extrem de populare, ce atrag un numar urias de fani si de spectatori, se incadreaza intr-o categorie aparte. In mod evident, organizatorul sub tutela caruia se organizeaza evenimentul va suporta taxele si impozitele premiilor la data la care sunt acordate. Daca vor exista alte genuri de contributii sociale, acestea vor fi suportate de catre castigatori.

Impozitarea monedelor virtuale, de genul Bitcoin, vor fi taxate la venitul brut obtinut rezultat in urma vanzarii. Veti plati 10% impozit chiar daca nu ati facut un profit sau chiar daca ati vandut in pierdere fata de pretul de cumparare. S-a anuntat faptul ca nu se va ivi o modificare a acestui sistem de impozitare decat in momentul in care Banca Nationala Romana si ASF vor reglemeta aceste monede virtuale.

Deci putem juca cu incredere in cadrul celor mai bune cazinouri online si ne putem delecta cu tot ce au acestea de oferit. Putem castiga linistiti, pentru ca operatorul va fi responsabil de plata taxelor si impozitelor, iar noi scapam de inca un drum la autoritatea fiscala, de o coada interminabila si de o gramada de timp pierdut. Faptul ca legislatia in acest domeniu s-a modernizat reprezinta un pas inainte, menit sa usureze relatia intre jucator si cazinoul online.