Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat oficial, vineri, că renunţă la Formularul 088, obligatoriu în prezent pentru înregistrarea în scop de TVA, termenul de intrare în vigoare a măsurii fiind 1 februarie 2017.
Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA.
Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.
"Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã a analizat oportunitatea eliminarii formularului (088) ”Declaraţie pe propria rãspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacitãţii de a desfãşura activitãţi economice care implicã operaţiuni din sfera TVA” şi a decis renunţarea la acesta", a precizat instituţia, într-un comunicat.
În urma unei analize, Fiscul a ajuns la concluzia că, în prezent, contribuabilii furnizeazã deja o serie de informaţii organelor fiscale prin formularele 010, 098 şi 099, iar ANAF deţine sau poate obţine de la alte institutii o serie de alte informaţii ce pot fi utilizate în evaluarea intenţiei şi capacitãţii de a desfãşura activitãţi economice.
"Pentru a evita blocarea activitãtii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitãþii activitãtii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, pânã la aceastã datã urmând sã fie actualizatã noua procedurã, precum si aplicatiile informatice", a precizat ANAF.
După renunţarea la formularul 088, ANAF va folosi informaţii de care dispuine în propria bază de date cu privire la istoricul şi comportamentul fiscal al firmelor sau persoanelor fizice care sunt administratori, acţionari sau asociaţi în firme.
Decizia ANAF vine după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a cerut Guvernului să elimine, în această săptămână, “corvoada numită Formularul 088”, care a fost “coşmarul” oamenilor de afaceri şi “o povară birocratică”, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate “abuziv”.
Ulterior, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că ordinul de eliminare al acestui formular ar putea fi publicat chiar vineri în Monitorul Oficial.