Firmele care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani vor primi 200 euro şi 500 lei lunar pentru fiecare angajat, timp de un an. Au însă obligaţia să păstreze locul de muncă cel puţin 18 luni, conform programul "Garanţia pentru tineret", finanţat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-2020.
Potrivit estimărilor, de program vor beneficia 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani.
"Întregul program este construit în trei trepte - consiliere, înregistrare şi angajare - şi presupune sprijin financiar şi îndrumare competentă pentru fiecare din cele trei etape, plecând de la finanţarea uceniciei şi a stagiilor pentru viitorii angajaţi, mergând la finanţarea prin prime de mobilitate şi prime de instalare, dar şi subvenţii acordate angajatorului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate până la 30.000 de euro pe persoana", a spus declarat ministrul Rovana Plumb.
Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro şi 300 de lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro şi 750 de lei.
Potrivit ministrului Muncii, campania de promovare a programului se va desfăşura în primul rând în mediul online, respectiv pe Facebook, Youtube, Google, e-jobs, best-jobs, pe siteul Comisiei Europene şi pe siteul "garantiipentrutineri.ro", dar vor fi afişate informaţii despre program şi în staţiile de metrou şi autobuz din Bucureşti, precum şi în staţiile de autobuz din 10 oraşe ale ţării.
Programul se va desfăura până în 2018, iar România se alătură altor trei ţări, Finlanda, Letonia şi Portugalia.
MEDIAFAX