Comisia Europeană a dezvăluit, marţi, 15 septembrie, detaliile planului său de ajutor, în valoare de 500 de milioane de euro, conceput în sprijinul fermierilor europeni, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit cifrelor oficiale, cele 28 de state membre vor primi ajutoare în valoare totală de 420 milioane de euro.

Din anvelopa totală, România va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca şi Danemarca, dar mai puţin decât Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai puţin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Alte măsuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privată pentru produse lactate şi carne de porc, precum şi posibilitatea acordării de avans la plăţile directe.

"Acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv şi robust. Este o declaraţie de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană", a apreciat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Câteva mii de producători de lapte şi carne de porc au protestat la începutul acestei luni pe străzile din Bruxelles, pe fondul reuniunii miniştrilor agriculturii din ţările membre.

Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova în replică la sancţiunile adoptate de UE după criza ucraineană, apasă greu asupra pieţelor, în condiţiile în care Rusia era destinaţia a 10% din exporturile agricole din UE. La rândul ei, piaţa laptelui suferă din cauza unei supraproducţii la nivel mondial. Pe lângă lipsa pieţei din Rusia, cererea scăzută din China şi creşterea producţiei în cadrul UE după eliminarea cotelor de lapte, la 31 martie, au creat un dezechilibru.

Potrivit AFP, o mică parte dintre statele membre, în frunte cu Franţa, continuă să susţină ideea unei majorări a preţurilor de intervenţie pe piaţa laptelui, adică a preţului la care UE decide să cumpere stocurile de lapte pudră şi unt, pentru a susţine preţul laptelui. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, aproximativ zece state membre s-au pronunţat în favoarea acestei măsuri, însă, Comisia a subliniat că acest mecanism nu este soluţia pe care o are în vedere