Poliţia Română a făcut o achiziţie de bastoane cu electroşocuri în timpul pandemiei, din China, prin intermediul unei firme de apartament.

În primăvara trecută, Poliţia Română a făcut o achiziţie de bastoane cu electroşocuri în plină pandemie. Această achiziţie s-a făcut din China, prin intermediul unei societăţi comerciale de apartament, după cum relatează Antena 3.

Pe 13 mai 2020, Poliţia Română a încheiat trei contracte, prin negociere fără publicare prealabilă, în valoare totală de 1,6 milioane de lei. În baza acestora au fost achiziţionate:

– 4000 de căşti de protecţie cu vizor, în valoare de 582.624 lei cu TVA;

– 400 complete de blocare trecere auto de 259.086 lei cu TVA;

– 4000 bastoane cu eletroşocuri de 509.320 lei cu TVA.

Achiziţie de bastoane în pandemie

Un baston cu electroşocuri ar fi fost achiziţionat din China cu cel mult 18 dolari şi a fost revândut la IGPR cu 32 de dolari. Firma câştigătoare a fost Tradeco Engineering DCC SRL care, în urma tranzacţiei a făcut un profit de peste 200.000 de lei, după cum relatează sursa citată.

Societatea este deţinută de un anume Drăgoi George Claudiu. Aceasta figurează pe portalul de achiziţii publice, SEAP, cu 26 de achiziţii directe, 10 proceduri simplificate şi patru licitaţii.

Anul trecut, în pandemie, Tradeco ar fi câştigat contracte în valoare de aproape un milion de euro, cele mai multe prin încredinţare directă.

Surse din IGPR susţin că achiziţiile nu erau justificate la momentul respectiv. Potrivit acestora, ar fi fost de preferat ca autorităţile să facă stocuri de materiale sanitare, măşti, dezinfectanţi etc. Aceasta cu atât mai mult cu cât jumătate bastoane nu funcţionau, conform Antena3, care citează din procesul verbal de recepţie.

Se pare că bastoanele au început să cedeze, la scurtă vreme după ce au fost împărţite poliţiştilor de la Ordine Publică.  O parte dintre ele s-au rupt, iar în cazul altora arcurile electrice nu funcţionează. De altfel, agenţii au şi renunţat să le mai ia în patrulare, susţin sursele citate.