Procurorii sud-coreeni au efectuat miercuri o percheziţie la birourile constructorului de nave Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., acţionarul majoritar de la şantierul naval Daewoo Mangalia, pe fondul suspiciunilor de fraudă contabilă, informează Bloomberg.

Procurorii au efectuat percheziţii la sediul central din Seul al companiei precum şi la şantierul său naval din insula Geoje. Au fost confiscate hard drive-uri, registre contabile şi alte documente de către procurori care investighează dacă DSME a manipulat declaraţiile financiare pentru 2013 şi 2014.

Procurorii au impus deja o interdicţie de călătorie fostului director general Nam Sang-tae, care a condus compania între 2006 şi 2012, precum şi lui Ko Jae-Ho, care i-a succedat în funcţie până anul trecut, pentru a îi interoga cu privire la pierderile companiei.

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co a înregistrat în 2015 pierderi record de 5.100 miliarde woni (4,24 miliarde de dolari), din cauza comenzilor anulate în condiţiile prăbuşirii preţului petrolului. În primul trimestru al acestui an, Daewoo Shipbuilding a raportat noi pierderi iar scăderea comenzilor noi a continuat să afecteze activitatea celui de-al doilea mare constructor mondial de nave.

Creditorii companiei, în frunte cu banca de stat run Korea Development Bank, presează firma să ia noi măsuri pentru reducerea datoriei. Aceasta după ce, în luna octombrie a anului trecut, creditorii companiei au decis să injecteze 4.200 de miliarde de woni în Daewoo Shipbuilding, care în schimb a promis că va concedia 2.300 de angajaţi şi va vinde o parte din activele secundare pentru a strânge alte 1.850 de miliarde de woni. Printre aceste active se numără şi o serie de subsidiare de peste hotare precum şantierul din România, Daewoo Mangalia.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a fost constituită în ianuarie 1997 ca o societate mixtă româno-coreeană, cu un capital social de 103,92 milioane dolari, din care 53 milioane (51% din acţiuni) aparţinând Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. şi 50,92 milioane dolari (49% din acţiuni) aparţinând societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

AGERPRES