Valoarea producţiei agricole s-a situat, în cursul anului 2014, la 74,524 de miliarde de lei, în timp ce valoarea serviciilor agricole a contribuit cu 1,3% la totalul raportat la nivel naţional, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi.

Tot anul trecut, indicele producţiei ramurii agricole a fost 102,9 % pe total, 102,9 % la producţia vegetală şi 102,5% la producţia animală.

Potrivit sursei citate, producţia vegetală a înregistrat creşteri cuprinse între 12,2%, în regiunea de dezvoltare Centru, şi 1,2% — în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, şi scăderi în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-5,6%) şi Sud-Muntenia (-4,5%).

La producţia animală creşterile s-au situat între 10% în regiunea de dezvoltare Sud-Est şi 0,2% în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, respectiv în scădere în regiunea de dezvoltare Vest (-6%).

Valoarea producţiei ramurii agricole a fost, anul trecut, de 74,524 miliarde lei, cele mai mari cifre înregistrându-se în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Nord-Est şi Sud-Est. Pe de altă parte, cele mai mici valori ale producţii agricole s-au consemnat în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, regiune agricolă de mică importanţă.

Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2014 este asemănătoare cu cea din anul precedent. Astfel, la producţia vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (19,7%), Sud-Est (17,7%) şi Nord-Est (16,3%), iar la producţia animală regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (15,9%) şi Sud-Est (15,1%).

În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta a fost, în general, nesemnificativă în anul 2014, contribuind cu numai 1,3 % la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional.

Sursa datelor INS este reprezentată de cercetările statistice anuale privind suprafaţa cultivată, suprafaţa recoltată, producţia agricolă vegetală şi animală, cercetările statistice privind serviciile agricole de mecanizare, chimizare, de îmbunătăţiri funciare şi de ameliorare şi reproducţie în zootehnie şi lucrarea 'Valoarea producţiei ramurii agricole pe produse şi grupe de produse'.

AGERPRES