Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o creştere de peste patru ori a vânzărilor de credite ipotecare acordate în lei, comparativ cu aceeaşi perioada din anul 2013, potrivit Agerpres.

„BCR înregistrează vânzări de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel puţin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casă. Acesta este un semnal puternic că piaţa imobiliară este pe un trend ascendent sustenabil, tranzacţiile imobiliare putând fi susţinute din activitatea de bază a băncii“, se arată în comunicat.

În prezent, BCR oferă clienţilor credite de finanţare a locuinţei fără comisioane şi o dobândă fixă de 5,25% pe o perioadă de cinci ani.

Spre exemplu, pentru un credit „Casa Mea“, în valoare de 150.000 de lei, pe 30 de ani, dobânda este de 5,25% pe an, fixă în primii conci ani şi ulterior variabilă (ROBOR la şase luni + 2,1%), DAE este de 5,36%, taxa de evaluare — 300 de lei inclusiv TVA, rata lunară — 828 de lei în primii 5 ani, valoare totală plătibilă — 297.024 de lei. DAE nu include costul asigurării imobilului. Exemplul este valabil pentru luna mai 2014, pentru clienţii care îşi primesc salariul în cont la BCR. Promoţia este valabilă în perioada 7 mai - 16 iulie 2014, se mai arată în comunicatul BCR.

Peste 75% dintre clienţii BCR care accesează credite ipotecare Casa Mea aleg varianta ratelor fixe beneficiind de siguranţa sumei lunare de plată pe parcursul următorilor ani, se mai arată în comunicat.

„Anul trecut, valoarea creditului ipotecar mediu era de circa 140.000 lei, însă în 2014 a cunoscut o creştere de aproximativ 15%, ajungând la 160.000 de lei. În Bucureşti, valoarea creditului mediu este de 180.000 de lei. Preponderent, românii se orientează către apartamente cu două camere, trei camere şi case. Cei care merg către garsoniere şi apartamente cu 4 camere sunt mai puţin numeroşi“, se mai arată în comunicat.