Factura pe care Londra va trebui să o plătească la părăsirea Uniunii Europene (UE) este un dosar exploziv, care poate deraia rapid negocierile Brexitului, comentează AFP, care adaugă că suma este încă vagă, dar că Bruxellesul promite că va fi ”sărată”.
Ce acoperă această factură? Cum se va derula negocierea? Londra va trebui să plătească suma cerută de UE? AFP încearcă să răspundă acestor întrebări cu privire la bani, care vor cântări greu în divorţul dintre UE şi Marea Britanie.
CE VA CONŢINE FACTURA?
”Atunci când o ţară părăseşte Uniunea, nu există pedepse, nu există premii de dat la plecare, dar trebuie să încheiem socotelile”, a avertizat recent negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, amintind că Londra are ”angajamente” bugetare de respectat.
Cea mai mare parte reprezintă ”angajamentele restante” - o expresie care desemnează angajamentele asumate de către Regatul Unit în cadrul bugetelor anuale ale UE (bugetul pe 2017 al Uniunii este de aproape 159 de miliarde de euro), dar încă neonorate.
Mai delicat, UE ar vrea ca Londra să onoreze, de asemnea, angajamente care nu sunt încă prinse în aceste bugete anuale, dar care sunt promise ”fondurilor structurale” (destinate ţărilor celor mai sărace din Uniune) sau altor programe plurianuale, în domeniul cercetării de exemplu. Dar şi partea Regatului Unit în garantarea unor împrumuturi acordate de UE.
Negocierea va include, de asemenea, problema pensiilor funcţionarilor europeni. ”Nu este vorba despre pensionarea funcţionarilor britanici, ci de partea Regatului Unit în pensiile tuturor funcţionarilor UE”, explică o sursă diplomatică.
CÂT?
Nicio cifră oficială nu a fost publicată, însă potrivit unui oficial european de rang înalt Comisia Europeană (CE) a evaluat între 55 şi 60 de miliarde de euro suma pe care Londra va trebui să o plătească pentru a-şi onora ansamblul angajamentelor. ”Este în jurul acestei sume”, a confirmat, în urmă cu câteva zile preşedintele CE Jean-Claude Juncker, "dar va trebui să calculăm ştiinţific”.
Negocierea nu ar trebui să înceapă, însă, cu o bătălie a cifrelor, dă asigurări o sursă de la Bruxelles apropiată dosarului, ci cu punerea la punct a unor ”principii şi unei metodologii” pe care cele două părţi vor încerca să le adopte consensual.
Dacă vor reuşi,, ele vor putea să avanseze în celelalte două dosare considerate urgente de Bruxelles - problema frontierei nord-irlandeze şi cea a drepturilor cetăţenilor britanici în UE şi europeni în Regatul Unit -, iar apoi să le deschidă pe toate celelalte, fără să fie necesar să închidă detaliile facturii.
LONDRA, OBLIGATĂ SĂ PLĂTEASCĂ?
Potrivit unei comisii din cadrul Camerei Lorzilor, Regatul Unit ar putea să părăsească în mod legal UE fără să achite factura plecării, cu rsicul de a compromite toate celelalte aspecte ale negocierilor. Însă ”noi suntem o naţiune care îşi onorează obligaţiile”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond.
În vederea unei reduceri a notei de plată, britanicii ar urma să sublinieze că o parte din bunurile UE le aparţin, ca de exemplu clădirile instituţiilor.
”Atunci când părăseşti un club de golf, nu ceri o parte a valorii clădirii. Nu aşa stau lucrurile”, avertizează, însă, un diplomat.
În ceea ce priveşte Bruxellesul, lucrurile sunt clare. ”Dacă nu avem un acord asupra «exit bill» (factura de achitat), nu avem acord al ieşirii deloc”, dă asigurări un oficial european de rang înalt.
CARE SUNT CONSECINŢELE ASUPRA BUGETULUI UE?
Regatul Unit ”participă în medie cu 14%” la bugetele programelor europene, a apreciat Michel Barnier. El se află între ”contribuabilii clari” la bugetul UE - adică dă anual mai mulţi bani decât primeşte.
Potrivit unui studiu recent, întocmit de Institutul Jacques Delors, Brexitul va reprezenta un ”şoc” pentru bugetul european.
El va provoca, potrivit acestui studiu, un deficit ”de 5 până la 17 miliarde de euro pe an”, în funcţie de ce vor alege să facă Cei 27 (să-şi mărească contribuţiile, să-şi reducă cheltuielile sau să combine cele două posibilităţi), ceea ce anunţă o ”târguială dificilă” între ele.
Factura ”piperată” a Brexitului poate deraia rapid negocierile
30 martie 2017
(104 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Guvernul acordă ajutoare de stat pentru sectorul energiei regenerabile şi pentru investiţiile în cogenerare
(13 aprilie 2017)
187 vizualizări
Soluţiile lui Darius Vâlcov pentru cei cu credite în franci elveţieni
(17 ianuarie 2015)
226 vizualizări
Preţul petrolului a coborât sub pragul psihologic de 40 de dolari per baril
(26 august 2015)
85 vizualizări
Guvernul a alocat 1,3 miliarde de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
(23 ianuarie 2014)
58 vizualizări
INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie
(5 septembrie 2014)
52 vizualizări
Cine se poate uita şi avea acces oficial în conturile noastre bancare
(18 iunie 2019)
88 vizualizări
„Sky Blue”, diamantul albastru de 25 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie
(12 octombrie 2016)
59 vizualizări
România, pe locul 53 din 126 de ţări, după ponderea femeilor manager
(14 ianuarie 2015)
62 vizualizări
Finanţele împrumută cu 3,7 miliarde lei Ministerul Agriculturii pentru a achita plăţile către fermieri
(8 ianuarie 2015)
168 vizualizări
Upetrom 1 Mai, în insolvenţă
(21 august 2017)
1131 vizualizări
Guvernul a început negocierile pentru vânzarea de acţiuni ale Tarom
(4 iunie 2015)
164 vizualizări
Ordinul ANPC în urma controlului la Raiffeisen Bank a fost emis
(21 octombrie 2017)
550 vizualizări
Noutăţi în procedura Startup Nation 2018
(2 mai 2018)
803 vizualizări
Pensiile speciale pentru aleşii locali adoptate de Senat
(22 iunie 2016)
155 vizualizări
Boeing a obţinut un contract de 8,5 miliarde de dolari din partea unei companii japoneze
(10 noiembrie 2014)
51 vizualizări
Aeroportul din Braşov, construit cu bani de la bancă
(22 ianuarie 2014)
76 vizualizări
Asociere între Cora şi Carrefour
(25 decembrie 2014)
205 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole