Normele metodologice de aplicare a taxei pe valoare adăugată de 9% la alimente şi pentru structurile de primite turistică, de la 1 iunie, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Cota redusă de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cotă redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, maţe şi mirodenii, cereale, cu excepţia celor destinate însămânţării, produse ale industriei morăritului, malţ, inulină, gluten de grâu, seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală grăsimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia şi zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice şi organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.

Pe de altă parte, actul normativ menţionat mai conţine şi alte prevederi în materie de fiscalitate. Printre acestea se află şi scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

„Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederi, contribuabilii au obligaţia de a depune la plătitorul de venituri, respectiv organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat”, se arată în document.

Actul normativ menţionat conţine şi norme de aplicare pentru impozitarea bacşişului. În context, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că amendamentul privind renunţarea la impozitarea acestuia va trece de Parlament în următoarele zile, după care va ajunge la preşedintele României pentru a fi promulgat.

„S-a făcut amendamentul în Parlament. Cred că în următoarele zile trece de Parlament şi va merge la promulgare, la preşedinte„, a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă comercianţii vor trebui să înregistreze bacşişul şi după data de 1 iunie, ministrul Finanţelor a spus că „acest lucru se va întâmpla până când actul normativ respectiv va fi modificat”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)