Premierului Victor Ponta a anunţat că zece companii de panificaţie au scumpit produsele, în urma scăderii TVA la pâine, iar micii producători au menţinut preţurile. Şi asta în timp ce 75-80% dintre producători au redus preţul pâinii, cu 15%, după scăderea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.
"Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi (...) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos", a spus Ponta.
Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, să anunţe public ce firme au majorat preţurile.
Estimările arată că la nivel bugetar, ieftinirea pâinii va produce un minus de 250 de milioane de lei, cauzat de scăderea TVA.
Ca să acopere pierderea, Guvernul a majorat, de la 1 septembrie, accizele la alcool, introducând totodată accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor de peste 3.000 cmc sau bijuterii. Acciza la alcool a crescut de la 750 euro/hectolitru, la 1.000 euro/hectolitru.
Alte bunuri de lux care au fost accizate sunt şi confecţiile din blănuri naturale, armele de vânătoare şi cele de uz personal sau cartuşele cu glonţ. Din accizarea acestor tipuri de produse, Guvernul estimează că va obţine venituri suplimentare de 300 de milioane de lei.