Sute de turişti români care se întoarc din destinaţii asiatice în care şi-au petrecut vacanţa de Revelion sunt în prezent blocaţi pe diverse aeroporturi din Turcia, în principal la Istanbul, şi nu pot ajunge în România din cauză că le-au fost anulate cursele. Agenţiile de turism spun că fac tot posibilul să-i aducă pe aceştia în ţară, în condiţiile în care unii turişti s-au trezit în estul Turciei, aproape de graniţa cu Siria.

Paralela 45 mai are 12 turişti români în Turcia, am avut 80, dar aceia s-au întos deja în ţară. Şi cei 12 se vor întoarce cât de curând în ţară”, a spus şeful ANAT şi proprietarul Paralela 45, Alin Burcea, pentru News.ro.


ANAT nu are o estimare în ceea ce priveşte numărul total al turiştilor blocaţi în Turcia.

Agenţia de turism online Paravion are peste 200 de pasageri blocaţi în Turcia, de diferite naţionalităţi.

“Cred că avem mai mult de 200 de pasageri, de diferite naţionalităţi, afectaţi de anularea curselor Turkish Airlines. Cei care au zboruri cu escală au primit cazare din partea companiei şi aşteaptă să fie rerutaţi. Lucrăm împreună cu toate companiile să găsim variantele cele mai rapide pentru rerutare”, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul general al Paravion, Remus Vişan.

Agenţia Alltur are turişti blocaţi de câteva zile în Gaziantep, un oraş din estul Turciei cu o populaţie majoritar kurdă, situat aproape de graniţa cu Siria. Circa 100 de români sunt în această situaţie, potrivit reprezentanţilor agenţiei de turism.

“Cei doi fini ai mei sunt în Gaziantep din noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Noi, la Alltur, am avut mai multe grupuri cu escală în Istanbul, dar au revenit în ţară. Noi suntem parteneri Turkish Airlines, nu înţeleg de ce compania aeriană a decis să aterizeze în Gaziantep, unde sunt atentate, se aud împuşcături”, a declarat miercuri pentru News.ro directorul general al Alltur, Liviu Cîrstea.

Turiştii au fost cazaţi într-un hotel şi aşteaptă veşti de la autorităţile române. Ei au luat legătura cu Ambasada României din Ankara, iar autorităţile de la Bucureşti au fost şi ele sesizate. Deocamdată, însă, nimeni nu a găsit o soluţie. 

Managerul agenţiei de turism nu ştie când se va rezolva situaţia, depinzând de autorităţile turce. 

"De când au ajuns acolo, în Gaziantep, plecau spre aeroport în fiecare zi, dar se întorceau înapoi la hotel, din cauză că se anulau zborurile din Gaziantep spre Istanbul. Sperăm să se rezolve azi (miercuri, 11 ianuarie, n.r.)", a mai spus Cîrstea. 

Chiar dacă nu există date centralizate, numărul românilor blocaţi în Turcia este de câteva sute, posibil chiar o mie. 

Ministerul Afacerilor Externe preciza, miercuri la prânz, pentru News.ro, că 16 români ar fi blocaţi la Gaziantep, urmare a anulării curselor aeriene din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, şi că Ambasada României la Ankara are în atenţie situaţia acestora. 

Potrivit MAE, misiunea diplomatică a menţinut permanent legătura cu cetăţenii români afectaţi care s-au adresat ambasadei solicitând sprijin. Imediat după semnalarea situaţiei, Ambasada României la Ankara a luat legătura cu operatorul aerian ale cărui zboruri au fost anulate pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, în sensul asigurării condiţiilor de cazare şi masă. ”Conform informaţiilor obţinute până la acest moment de la cetăţeanul român care s-a adresat misiunii diplomatice în vederea solicitării asistenţei consulare, un număr de 16 persoane se află în acest moment blocaţi la Gaziantep”, preciza MAE.

viewscnt