Preşedintele Traian Băsescu a declarat  că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democraţiei" să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

Guvernul se va reuni joi în şedinţă, ţinând cont că Parlamentul îşi începe sesiunea de toamnă la 1 septembrie, pentru adoptarea mai multor ordonanţe de urgenţă, printre care şi cea prin care aleşii locali au posibilitatea, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va discuta joi ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică a aleşilor locali. Potrivit acestora, ministerele mai au încă de făcut unele observaţii la ordonanţă, aceasta nefiind discutată încă la nivelul Executivului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite aleşilor locali să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.