Ministerul de Externe face apel la membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din diaspora să se prezinte în ziua votului, întrucât propunerea MAE de a fi înlocuiţi cei care nu vin cu persoane din lista întocmită de minister a fost respinsă, marţi, de BEC.
   
"Luând notă de comunicatul Biroului Electoral Central nr.32/CP din data de 11 noiembrie 2014 prin care BEC respinge solicitarea MAE referitoare la posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de MAE, Ministerul Afacerilor Externe lansează un apel către toţi membrii desemnaţi în birourile secţiilor de votare din străinătate de a se prezenta în ziua votării la secţiile de votare şi a-şi îndeplini, fără excepţie, atribuţiile care le revin în desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale", se arată într-un comunicat publicat de Mediafax.
   
Totodată, MAE atrage atenţia că Legea 370/2004 prevede, la articolul 55 litera u şi articolul 56, alin. (1) şi alin. (2), că încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contravenţie.
   
"În contextul eforturilor depuse pentru identificarea de măsuri suplimentare, în baza legii, care să permită o fluidizare sporită a votului în străinătate la turul doi al actualului scrutin, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că prezenţa şi activitatea tuturor membrilor desemnaţi în birourile secţiilor de votare în străinătate este absolut necesară pentru asigurarea derulării în condiţii optime a votului în străinătate în data de 16 noiembrie 2014", se mai arată în comunicat.
   
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că printre propunerile înainte BEC s-a numărat şi posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare cu persoane din lista întocmită de MAE.
   
"Am propus, de exemplu, să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi la alegeri în ziua alegerilor şi care, de fapt, descompletează comisiile de votare, ceea ce creează greutăţi deosebite. La primul tur al alegerilor electorale au fost peste 130 de reprezentanţi ai partidelor din România care nu s-au prezentat în comisiile electorale şi ne aşteptăm ca la turul II, având în vedere că au rămas numai doi candidaţi, probabil partidele care nu mai au candidaţi să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. De aceea, ni se pare absolut necesar să se adopte decizia de a putea suplimenta cu diplomaţi din MAE toate aceste birouri unde nu se prezintă reprezentanţi ai partidelor", a declarat Meleşcanu, după şedinţa de guvern.