Academicianul Andrei Pippidi, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a atenţionat că imobilul din Bucureşti în care a locuit  Spiru Haret, casa devenită monument istoric, se demolează, în locul ei urmând  să fie construit un bloc de şapte etaje.

Construită în 1885, Casa Haret se află pe strada General Gh.Manu, vizavi de Hotelul Minerva din Bucureşti, fiind vorba despre o fostă construcţie cu parter şi etaj, cu o terasă care, sprijinită pe două coloane, acoperea peronul de la intrare, precedat de câteva trepte, după cum o descrie academicianul Pippidi.

Potrivit acestuia, acolo a  fost sediul Institutului Naţional al Cooperaţiei, “care era în 1940 un cuib de legionari”.  Din 1941 a devenit Muzeul Spiru Haret, după cum stătea scris pe o placă, azi cu inscripţia aproape ştearsă. Mulţi ani a funcţionat acolo clubul unei echipe de fotbal, în calitate de chiriaş al Cooperaţiei, după care casa a fost vândută şi lăsată în paragină de către noul proprietar.

Andrei Pippidi a scris în romaniacurata.ro că până acum, s-a încercat de trei ori scoaterea clădirii de pe lista monumentelor istorice, iar la un moment dat  Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti a vrut să cumpere clădirea, pe care să o folosească apoi ca propriu sediu. Acest lucru nu a fost posibil pentru că proprietarul a rămas anonim, după cum susţine academicianul.

Acum, o firmă din Constanţa, Invest Lux Construct SRL, împreună cu Urban Office Bucureşti, construiesc o clădire de şapte etaje, pe întreaga parcelă de 921 de metri.

“Se anunţă extindere, modificări interioare şi exterioare, supraetajare (adică S + P + 6-7 etaje). În primul proiect etajele erau chiar opt şi înălţimea de 27 metri. Ca şi la casa Ghika din str. Christian Tell, soluţia găsită pentru a strecura marea afacere este de a cocoşa vechea casă sub un bloc. (...) Nu a mai rămas nimic de salvat, urmarea unei opere de distrugere temeinice şi consecvente. Chemăm parchetul să cerceteze cum poate dispare un monument listat, cine a dat aprobarea, cine a încălcat legea? Dacă îi facem asta şi lui Haret, şi în buricul Bucureştilor,  nimeni nu este la adăpost”, a explicat Pippidi.