Apar informaţii noi cu privire la regulile pe care angajaţii nevaccinaţi de la stat sau privat trebuie să le respecte. Potrivit deciziilor luate de reprezentanţii partidelor PNL şi PSD, aceste persoane vor primi pentru o perioadă de timp limitată teste plătite de stat.

 

Plata testelor se va face de către fiecare angajat în parte

În urma nenumăratelor negocieri privind legea certificatului verde la locul de muncă, deputaţii partidelor PNL şi PSD au decis ca angajaţii nevaccinaţi să primească timp de 45 de zile teste rapide anti-Covid-19 plătite de stat.

 

Ulterior acestei perioade, cetăţenii care nu s-au vaccinat, vor fi nevoiţi să şi le plătească singuri. Persoanele care nu vor respecta această lege vor fi sancţionate cu până la 50.000 de lei sau vor fi suspendate. De asemenea, există sancţiuni usturătoare şi pentru agajatorii care nu respectă legea şi le permit accesul angajaţilor fără efectuarea testului, a trecerii prin boală sau a vaccinării. Astfel, pentru nerespectarea acestor reguli, aceştia pot primi amenzi de până la 100.000 de lei.

 

Tot în urma acestor discuţii, PSD şi-a exprimat dorinţa anulării obligativităţii certificatului verde, dacă rata de infectare va scădea semnificativ. Cu o părere diferită s-a remarcat PNL, ai căror deputaţi susţin păstrarea acestui document, indiferent de incidenţa cazurilor.

 

Pentru moment, nu s-a luat nicio decizie definitorie, astfel că, proiectul va fi dezbătut de cele şase comisii de specialitate din Parlament şi votat săptămâna viitoare în Plen. De asemenea, PNL a propus ieri dimineaţă ca angajaţii nevaccinaţi să-şi plătească singuri spitalizarea şi tratamentul pentru Covid-19, promotorul acestei soluţii fiind chiar Nelu Tătaru. Întrebat dacă s-a aprobat această decizie, Florin Cîţu a explicat că este doar un amendament, netrecând de voturile celorlalţi colegi.

 

Alexandru Rafila, reacţie vehementă în urma propunerii PNL

Reprezentanţii PSD nu au dorit să ia în calcul această propunere a fostului ministru al Sănătăţii, argumentând că în această situaţie, numărul deceselor ar creşte, iar prezentarea la medic ar fi şi mai mult timp amânată.

 

„Această problemă a plăţii serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi este exclusă şi vă spun lucrul ăsta şi din punct de vedere medical pentru că ar accentua şi mai tare neprezentarea în spital tardivă a celor infectaţi”, a explicat Alexandru Rafila.

 

Isabela Din, director financiar contabil SJU Piteşti, a explicat la ce costuri ar putea ajunge tratamentul Covid-19 pentru un pacient, concluzionând că această sumă ar fi intangibilă pentru marea parte a populaţiei.

 

„Pentru un pacient care este internat pe secţia de contagioase pentru 14 zile, costul se ridică la 2.700 de RON pentru această perioadă. Costurile mari, însă, le avem pe secţia ATI, unde, dacă raportăm la 14 zile, se ridică la 16.900 – 17.000”.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro