Întrega ţară va fi implicată maine într-un exerciţiu pentru siguranţa publică: "MIERCUREA SIRENELOR". Acesta va avea loc maine, între orele 10:00 şi 11:00. Scopul acestui eveniment este testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Chiar dacă acest exerciţiu poate provoca un anumit disconfort în spaţiul public prin acţionarea mijloacelor tehnice de alarmare, este important să înţelegem că aceste teste sunt esenţiale pentru pregătirea şi siguranţa noastră în faţa unor potenţiale situaţii de urgenţă.

Este important să reţinem că acesta este doar un exerciţiu şi nu o situaţie reală de urgenţă. Scopul principal al acestui test este verificarea funcţionării mijloacelor tehnice de alarmare şi familiarizarea cetăţenilor cu semnificaţia semnalelor acustice transmise prin sirene.

Semnalele de alarmare a populaţiei sunt: alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute, astfel:

- ALARMA AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele;
- ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele;
- PREALARMA AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele;
- ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute