Psihologul român Adrian Gemănaru a fost nominalizat la premiile World Autism Festival pentru o revoluţionară terapie menită să vindece persoanele cu dizabilităţi (Autism, ADHD, sindrom Down, retard).

Evenimentul va avea loc, în octombrie, în Vancouver, premiind cele mai importante descoperiri din ultimul an în domeniul recuperării copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist

Proiectul realizat de psihologul român, “Sensory therapy legs”, uşurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitaţie şi agresivitate. Componenta principală a mecanismului este aşa-zisul “covor senzorial”, confecţionat manual şi modificat în permanenţă pentru a putea obţine cel mai bun randament în ceea ce priveşte interacţiunea copilului cu mediul înconjurător.

„În momentul de faţă, desfăşurăm o cercetare ştiinţifică a acestei terapii şi am selecţionat trei eşantioane formate din grupe de 8 copii. Grupa 1 desfăşoară această terapie zilnic, Grupa 2 beneficiază de 2 zile de terapie pe săptămână, iar Grupa 3 nu beneficiază de terapie, având rolul de grupa etalon faţă de celelalte 2 grupe. Observăm o evoluţie remarcabilă în special în rândul copiilor din Grupa 1, am reuşit să reducem aproape în totalitate mersul pe vârfuri, stimulările şi stereotipiile la nivelul picioarelor”, a spus Gemănaru.

În realizarea covoarelor senzoriale, specialistul s-a inspirat din materialele pe care le găsim în natură, dintre care: gazon, bambus, piatră de râu, marmură, bumbac, scoarţă de copac, bambus mic sau fibră de copac. Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul că natura interacţiunii este indirectă, iar copilul nu o percepe ca o comandă sau o sarcină de executat, întreaga activitate desfăşurându-se în mod firesc.

“Copiii îşi conştientizează, în momentul de faţă, mult mai bine membrele inferioare şi sunt mult mai prezenţi în tot ceea ce priveşte corpul lor“, a declarat psihologul.

Adrian Gemănaru este preşedintele Centrului de Autism “Marea Neagră”.

SURSA: http://www.cariereonline.ro