Pentru cei mai mulţi oameni, semnalul unui SMS primit va provoca un anumit nivel de emoţie. Dar, având în vedere că escrocheriile prin intermediul telefoanelor sunt în continuă creştere, mulţi ar putea întâmpina acum acest sunet cu îngrijorare. O nouă tentativă de fraudă a început să facă valuri în ţara noastră. Iată despre ce este vorba! 

Escrocheriile prin SMS pot părea învechite. Cu toate atacurile sofisticate care au apărut în ultimul deceniu, cu siguranţă atacurile prin mesaje text sunt pe ultimul loc pe listă. Dar, ele pot fi în continuare o mare problemă. 

Drept dovadă, o escrocherie de acest gen face victime în ţara noastră. Cum funcţionează? Ei bine, utilizatorul primeşte un SMS pe telefonul mobil prin care i se promit câştiguri fabuloase, de la 50 la 2000 de euro pe zi, cu condiţia să ia legătura cu un cont de telegram asociat unui număr de telefon aparent din ţara noastră. 

„Salut! Aţi fost selectat pentru angajare cu normă parţială/cu normă întreagă. Salariul zilnic este de 50€ – 2000 €, vă rugăm să contactaţi Telegram pentru a accepta munca…”.

Cei care răspund mesajului respectiv riscă să rămână fără datele personale sau bancare. Cum aceste incidentente au luat amploare în ultima perioadă, Poliţia Română a lansat un avertisment pentru informarea populaţiei.

„Inventivitatea celor care vor să ne fure datele şi banii poate fi combătută doar prin atenţia şi prudenţa noastră! Nu daţi curs unor astfel de solicitări, oricât de tentantă ar părea oferta de angajare, moştenirea ce va fi transmisă sau donaţia promisă!” transmis autorităţile.

Nu doar escrocheria „angajatul” face vâlvă în România, ci şi o altă tentativă de fraudă. De data aceasta, utilizatorii primesc mesaje text referitoare la un colet în care sunt sfătuiţi să dea click pe un link pentru a afla unde se află pachetul respectiv. Cei care pică în plasă au ocazia să ia un virus pe dispozitivul lor.

„Nu accesaţi link-uri primite prin SMS, din surse necunoscute! Mai multe persoane au primit mesaje SMS, de pe diverse numere de telefon (naţionale sau internaţionale), cu textul „Pachetul dvs. este în drum, urmăriţi-l aici”, urmat de un link.

Accesând link-ul se deschide un site fals, al unui operator internaţional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicaţii. În urma instalării aplicaţiei, există posibilitatea ca telefonul să fie infectat cu malware”, precizează Poliţia Română.