Criza energetică generată de războiul din Ucraina, ca urmare a sancţiunilor impuse de ţările occidentale Rusiei, poate avea consecinţe grave şi unde ne-am aştepta mai puţin. Producţia anumitor produse de igienă, cum ar fi hârtia igienică, ar putea scădea drastic în următoare perioadă şi asta deoarece pentru fabricarea acestui produs se consumă o cantitate uriaşă de energie.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat un cutremur major pe pieţele de materii prime şi a împins preţul energiei la niveluri record. Efectele acestor majorări se regăsesc pe toate palierele comerciale, de la producţia de îngrăşământ agricol şi până la fabricarea hârtiei igienice.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că această criză ar putea avea efecte cu mult mai grave decât ne-am putea închipui. Spre exemplu vom putea constata o lipsă de articole a căror producţie necesită multă energie. Printre ele se numără şi hârtia igienică. În acest context, scenariul cu oameni înghesuidu-se să golească rafturile cu hârtie igienică din supermarketuri de la începutul pandemiei s-ar putea repeta.

Deşi pare un produs banal, pentru fabricarea sa este necesară o cantitate uriaşă de energie. Spre exemplu, pentru producerea unei tone de hârtie igienică sunt necesari în medie 11,5 gigajouli de energie. Ca o comparaţie, această valoare ar fi suficinetă pentru producerea a 11.500 de oale de cafea.

Criza preţurilor la energie a început încă din toamna anului trecut, când în decurs de o lună, octombrie-noiembrie, costurile în unele cazuri chiar s-au triplat. Iar acest trend s-a accentuat şi mai mult odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, ajungându-se la un cost al gazelor naturale de aproape 120 de euro pe megawatt-oră, scrie alephnews. În acest context, industria hârtiei, care este al treilea mare consumator din Uniunea Europeană, este deja afectată.