Potrivit proiectului de lege, Codul Muncii se modifică, în sensul în care pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, respectiv de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării în plată, explică News.ro.

Propunerea legislativă mai prevede că repartizarea timpului de lucru, în cadrul săptămânii, este de 8 ore pe zi, de luni până joi, şi 6 ore, vinerea, cu două zile de repaus.

În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o altă variantă de repartizare, inegală, a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 38 de ore pe săptămână.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal, în cadrul săptămânii de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului, sau în absenţa acestui contract, prin regulament intern.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că, începând din 2003, anul în care a intrat în vigoare actualul Cod al Muncii, legislativul l-a amendat periodic, aducând aproximativ 15 modificări şi completări.

Ei arată că, potrivit unei statistici Eurostat din 2005, media europeană privind orele de lucru pe săptămână este de 37,9, iar numărul de ore lucrate efectiv este de 31,5 ore în Olanda, de 34,5 ore în Norvegia, 35,5 ore în Danemarca, 35,6 ore în Marea Britanie, 36 de ore în Suedia, 37 de ore în Germania, în timp ce România are o medie de 41,4 ore săptămânal.