Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative, a fost aprobată de Guvern, la cererea Ministerului Sănătăţii.

 

De asemenea, a fost aprobată şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

 

Documentul stabileşte lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. În această listă a fost introdus si SARSCov2.

 

24 de boli contagioase pentru care se impune izolarea

 

Lista aprobată cuprinde 24 boli infectocontagioase şi a fost propusă de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

1 Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoidă

7. Boală meningococică (MCSE)

8. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă

9. Antrax pulmona

10. Rabia umană

11. Holera

12. Pesta

13. Variola / varioloidul

14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal

15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă

16. Febra hemoragică Lassa

17. Ebola

18. Febra hemoragică Marburg

19. Febra hemoragică Crimeea Congo

20. Febra galbenă

21. Nipah

22. SARS

23. MersCoV2

24. SarsCov2

 

Sunt acele tipuri de boli determinate de agenţi patogeni care determină un impact rapid şi major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave şi pot determina rapid apariţia de focare de boli transmisibile sau declanşarea de epidemii extinse la nivel naţional sau internaţional.

 

Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare şi insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii in populatia generala.

 

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul ţării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.

 

Unităţile spitaliceşti în care se tratează cazurile de infectare

 

Unităţile sanitare de bază sunt reprezentate de unităţi spitaliceşti ce au capacitatea tehnică, logistică şi dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate şi pentru prevenirea contagiunii.

 

În funcţie de capabilitatile acestor unităţi spitaliceşti, de fazele evolutive şi de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I şi de Faza II. Unităţile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecţi sau confirmaţi pentru una din afecţiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice.

 

Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

 

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

 

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite şi spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unitati sanitare:

 

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

 

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

 

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri,in categoria spitalelor de Faza I , Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern.

 

 

 

 

 

sursa: www.stirileprotv.ro