Bunurile confiscate în faza de urmărire penală pot fi valorificate anticipat. În cazurile (extrem de rare) în care persoanele judecate sunt nevinovate, acestea vor primi banii proveniţi din valorificarea bunurilor, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Ministrul a menţionat că în România există deja o bază legislativă, iar procurorii au la dispoziţie, şi instrumentele prin care să impună nu numai sancţionarea penală a persoanei vinovate, ci şi recuperarea prejudiciilor.

"E nevoie de timp pentru acomodarea sistemului, dar utilizarea instrumentelor moderne puse la dispoziţia procurorilor trebuie să fie o practică uzuală", a spus Cazanciuc.

"Legea vă permite să vindeţi chiar la momentul sechestrării, banii fiind depuşi într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primeşte banii înapoi, dar statul nu mai cheltuieşte sume importante cu depozitarea şi deţinerea acestor bunuri", a spus Cazanciuc.

Noua agenţie pentru recuperarea prejudiciilor va pune bazele unui registru unitar al tuturor bunurilor provenite din infracţiuni, registru în care vor fi colectate date de la Poliţie, parchete, instanţe şi ANAF.