Taţii ar putea decide dacă femeile cu care au un copil pot face sau nu avort. Mai mulţi aleşi lucrează la o lege prin care vor să ofere tatălui copilului nenăscut posibilitatea de a se opune în mod legal ca femeia gravidă să nu păstreze sarcina, informează B1 TV.

România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, arată un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Asta înseamnă că aproape jumătate dintre copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Pentru a preveni acest fapt, mai mulţi aleşi lucrează la o lege prin care femeia gravidă să nu mai poată decide singură dacă păstrează sau nu sarcina şi să nu beneficieze de servicii medicale în acest sens. Totul va fi făcut doar cu acordul tatălui.

„Categoric, femeia este singura care are dreptul de a decide asupra corpului ei. Dar când dai viaţă, o faci împreună cu altcineva, nu singură. Este moral ca şi partenerul să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte venirea pe lume a unui copil. În multe cazuri, taţii iau decizia de a îşi creşte singuri copiii, dacă mamele nu doresc acest lucru”, au declarat pentru jurnaliştii de la Libertatea, aleşii care lucrează la lege.

Parlamentarii mai spun că vor să introducă în actul normativ interzicerea avortului după a 14-a săptămână de sarcină. Întreruperea de sarcină se va putea face doar atunci când, în urma consultului medical, specialistul hotărăşte că păstrarea copilului pune în pericol viaţa mamei sau a acestuia.