Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au susţinut o declaraţie de presă în care au anunţat rezultatele în cazul persoanelor din Gorj care au intrat în contact cu italianul depistat pozitiv cu coronavirus, după ce s-a întors în Italia din România. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a  precizat că au fost prelevate 13 probe în total şi că toate au ieşit negative la teste, nefiind înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus.

 

Principalele declaraţii ale lui Raed Arafat:

 

Bună ziua, am organizat această conferinţă pentru că avem rezultatele pentru cele 13 persoane de la Gorj.

 

Deci în concluzie nu avem nicio persoană pozitivă pentru coronavirus. Sunt mai multe probe în testare în continuare, rugămintea noastră este să nu devină fiecare caz o poveste de panică. Foarte multe din situaţiile semnalate au rezultat ca negative.

 

Al doilea aspect este în relaţie cu achiziţiile. Astăzi au fost deja 10 oferte pentru scanere, sunt în negociere. Până la finalul zilei sper să avem rezultatul şi vom şti când vor fi livrate. Acelaşi lucru şi pentru alte materiale şi echipamente de protecţie.

 

Toată activitatea de achiziţii e în desfăşurare, echipa şi experţii lucrează pentru a finaliza procedurile respective. Un alt aspect e implicarea jurnaliştilor la faţa locului.

 

După ce am văzut cum a fost ieri în Gorj vă adresăm rugămintea să păstraţi o distanţă importantă faţă de echipe. Riscăm să punem persoanele respective într-o lumină publică şi să le facem probleme şi este un risc şi pentru reprezentanţii mass-media.

 

Un aspect privind ştirile false, azi a fost un ordin de ministru fals care un om simplu nu ar putea înţelege că este un ordin fals. Rugăm populaţia să nu creadă în astfel de materiale care ajung prin sms, facebook sau whatsapp până nu le confirmă cu comunicatele Grupului Strategic.

 

Principalele declaraţii ale lui Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii:

 

Avem rezultatele, vă anunţ că toate cele 13 persoane din Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt 19 în curs, ale unor persoane care NU au avut contact direct. Astăzi s-a emis ordinul de carantină. Acest ordin spune că toate persoanele care vin din zone închise, Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia sunt puse în carantină instituţionalizată. Cele 14 zile vor fi zilele în care vor fi testaţi la intrare şi ieşirea din carantină.

 

La persoanele asimptomatice care vin din zona extinsă, pe lângă cele 11 comune, vor fi în izolare voluntară la domiciliu. Vor beneficia de concediu medical ei şi familiile lor.

 

Comitetele judeţene de urgenţă vor administra aceste centre de carantină. DSP şi alte instituţii vor avea individual componenta de care se vor ocupa. Pentru cei izolaţi la domiciliu se va ţine legătura cu medicul şi cu DSP.

 

Menţionez că dincolo de cazul Gorj testele efectuate până astăzi, inclusiv cele de la Buzău şi Alba sunt negative.

 

Ca o situaţie la zi, astăzi la ora 14 se aflau 69 de persoane în carantină, 4.000 izolaţi la domiciliu. Ca şi locuri în spitalele din ţară, avem 7720 de paturi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro