Peste o mie de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân, în cadrul unei campanii naţionale, informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Pe 24-25 octombrie, caravana cu medici rezidenţi şi studenţi care efectuează testele se va afla în comuna Izvoarele din judeţul Giurgiu, se arată într-un comunicat transmis, luni, de FABC. Primele examinări au avut loc deja în 10 şi 11 octombrie în comuna doljeană Valea Stânciului.

Potrivit FABC, cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor de cancer. În România procentul mortalităţii cauzate de această boală este de 36%, mai mare decât media europeană (29%) şi cea mondială (31%).

În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul doi sau trei al bolii. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde şi accesul la informaţie este limitat, precizează sursa citată.

FABC a derulat şi anul trecut, împreună cu medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali, voluntari în cadrul proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală” (ISPR), o campanie de examinări gratuite în sate din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Anul acesta sunt incluse în programul campaniei alte cinci judeţe.

„În cadrul campaniei desfăşurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afecţiuni ale sânului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, care a susţinut şi necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie naţională anuală a FABC, aflată deja la ediţia a VII-a.

În vederea prevenţiei, femeilor li se recomandă ca, până la împlinirea vârstei de 40 de ani, să efectueze o dată la trei ani vizite la medic pentru controlul sânilor. După vârsta de 40 de ani, examinările sunt recomandate o dată pe an. În comunicatul FABC se mai precizează că, după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.