Site-urile marilor aeroporturi din România nu funcţionau duminică seara. Este vorba de de site-urile aeroporturilor din Bucureşti, Arad, Suceava, Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Craiova. Potrivit primelor informaţii, este vorba despre un nou atac al hackerilor ruşi de la Killnet. Siguranţa zborurilor nu este afectată. Utilizatorii nu pot lua informaţii utilitare despre zboruri, paginile site-urilor respective neputând fi accesate. Nici site-ul companiei TAROM nu a putut fi accesat duminică seară. Cel mai probabil, este vorba despre un nou atac de tip distributed denial-of-service (DDoS). Hackerii nu au acces la informaţii clasificate, ci doar opresc posibilitatea de a accesa site-ul respectiv.

 

Atacurile au fost revendicate pe paginile de Telegram de către pretinşi hackeri care susţin că acţionează din Rusia.

 

Atacurile au fost revendicate de către hackerii proruşi din gruparea Killnet

Acest gen de atacuri a fost anticipat de specialiştii români în securitate cibernetică, având în vedere ultimele incidente. Au fost mii de atacuri cibernetice în weekend asupra site-urilor unor instituţii guvernamentale din România. O serie de pagini web aparţinând autorităţilor publice din Republica Moldova au fost supuse unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service), în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu aproximativ ora 2:00.

 

Acestea au drept scop blocarea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor şi cauzând indisponibilizarea paginilor web. Atacurile sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate şi înrolarea acestora în reţelele botnet, anunţă SIS. Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism şi se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra ţărilor considerate de ei drept susţinători ai Ucrainei.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro