Protocolul a fost semnat de în luna septembrie de reprezentanţi ai statului chinez şi ministerul român al Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională de Reproducţie în Zootehnie şi Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească“ din Braşov.

„Este o şansă extraordinară pentru fermierii români. Cererea din China este foarte mare, iar în perioada de 7-10 ani pentru care este valabil protocolul, noi trebuie să exportăm peste 500.000 de vaci. Se vor trimite animale de un an, viţele în dezvoltare, al căror preţ de export este aproximativ 1.000 de euro“, a declarat Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească“ din Braşov, potrivit Mediafax.

Primul lot de animale, de 4.000-5.000 de vaci, va fi exportat în luna ianuarie a anului viitor. Haller spune că România este prima ţară europeană care exportă vaci în China şi a patra din lume, după Australia, Noua Zeelandă şi Uruguay.

Ambasada României din China a făcut demersurile pentru ca autorităţile sanitar-veterinare chineze să ajungă în România şi să verifice originea animalelor. Potrivit lui Zoltan Haller, în România sunt peste 600.000 de vaci din rasa Bălţata românească (vaci în lactaţie) şi încă pe atât masculi şi tineret.