România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
"Este o solicitare de ajutor prin mecanismul de protecţie civilă pe care l-am activat în această seară pentru aprovizionarea cu imunoglobulina necesară pacienţilor noştri. Această solicitare a noastră se publică într-un sistem electronic al mecanismului de protecţie civilă, iar statele care sunt conectate îşi iau datele şi ne transmit eventualele cantităţi pe care le pot disponibiliza pentru ţara noastră", a spus Sorina Pintea la Digi 24.
Ea a precizat că demersul său a fost determinat de lipsa imunoglobulinei de pe piaţă şi de faptul că pacienţii au rămas fără medicament.
"Am făcut toate eforturile necesare pentru a rezolva această problemă. Statul român a suspendat clawback pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani şi totuşi nu s-a întâmplat nimic, pe 6 februarie am anunţat că vom apela şi la acest mecanism. Pentru martie nu se preconizează să intre nicio fiolă, iar în aprilie am ceva promisiuni, dar nu mai cred. Prin urmare l-am informat pe primul ministru şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Această procedură este o alertă la nivel european, prin care se solicită medicamentul pentru România”, a declarat ministrul.
Ministerul Sănătăţii a precizat apoi într-un comunicat că a luat deciza de a declanşa Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană. Deciza a fost aprobată de premierul României.
"Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene", menţionează ministerul, adăugând că demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.
"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", menţionează MS.
În urmă cu o lună Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.
România a activat mecanismul de protecţie civilă, cerând oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină
6 martie 2018

Din aceeaşi categorie:
Aeronavă MIG a Armatei Române, dispărută în Dobrogea! Şi elicopterul plecat să îl caute a dispărut de pe radere!
(2 martie 2022)
353 vizualizări
Un singur elev din ţară nu a fost primit la proba de Limba română a Evaluării Naţionale, având temperatura mai mare de 37,3/ Este un elev din Constanţa aflat sub tratament pentru enterocolită
(15 iunie 2020)
198 vizualizări
Meteorologii au emis o informare de caniculă pentru vineri şi sâmbătă
(17 august 2017)
136 vizualizări
Răzvan Cherecheş: Vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de Terapie Intensivă
(29 martie 2021)
180 vizualizări
Proiect. Limita de viteză în localităţi ar putea creşte
(16 octombrie 2016)
374 vizualizări
Coronavirus în România: 433 de cazuri confirmate. 2 persoane decedate
(22 martie 2020)
85 vizualizări
Grav accident între Fălticeni şi Gura Humorului, la Cornu Luncii. Două persoane decedate şi alte şapte rănite. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie.
(8 februarie 2019)
202 vizualizări
Guvernul Orban a decis marirea valorii tichetelor de masa cu…1 ban !
(30 octombrie 2020)
279 vizualizări
Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, prima sărbătoare din anul nou bisericesc
(8 septembrie 2014)
180 vizualizări
“Fiara din Balcani” iese din cuşcă. Criminalul Passaris va fi scos din închisoare
(25 noiembrie 2019)
317 vizualizări
Veste bună pentru pensionari: Guvernul a aprobat majorarea pensiilor din 2016
(10 decembrie 2015)
293 vizualizări
Ministerul Sănătăţii susţine introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli
(14 octombrie 2015)
194 vizualizări
Droguri trimise din Spania prin curier, descoperite la percheziţiile din trei judeţe
(16 februarie 2022)
33 vizualizări
Nava World Dimond, botezată de Principesa Margareta
(2 iulie 2013 - Clara ION)
167 vizualizări
Este Omar Hayssam în România?Sirianul nu a ajuns la Tribunalul Bucureşti!
(23 iulie 2013 - Cristina IANCU)
70 vizualizări
Rafila: Avem transmitere comunitară intensă a virusului. Nu este exclus ca în această săptămână să înregistrăm 2000 de cazuri zilnice
(30 septembrie 2020)
554 vizualizări
Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul unui violator în serie eliberat condiţionat pe motiv că “scopul educativ al pedepsei a fost atins”
(22 septembrie 2016)
406 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025