România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
"Este o solicitare de ajutor prin mecanismul de protecţie civilă pe care l-am activat în această seară pentru aprovizionarea cu imunoglobulina necesară pacienţilor noştri. Această solicitare a noastră se publică într-un sistem electronic al mecanismului de protecţie civilă, iar statele care sunt conectate îşi iau datele şi ne transmit eventualele cantităţi pe care le pot disponibiliza pentru ţara noastră", a spus Sorina Pintea la Digi 24.
Ea a precizat că demersul său a fost determinat de lipsa imunoglobulinei de pe piaţă şi de faptul că pacienţii au rămas fără medicament.
"Am făcut toate eforturile necesare pentru a rezolva această problemă. Statul român a suspendat clawback pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani şi totuşi nu s-a întâmplat nimic, pe 6 februarie am anunţat că vom apela şi la acest mecanism. Pentru martie nu se preconizează să intre nicio fiolă, iar în aprilie am ceva promisiuni, dar nu mai cred. Prin urmare l-am informat pe primul ministru şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Această procedură este o alertă la nivel european, prin care se solicită medicamentul pentru România”, a declarat ministrul.
Ministerul Sănătăţii a precizat apoi într-un comunicat că a luat deciza de a declanşa Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană. Deciza a fost aprobată de premierul României.
"Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene", menţionează ministerul, adăugând că demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.
"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", menţionează MS.
În urmă cu o lună Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.
România a activat mecanismul de protecţie civilă, cerând oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină
6 martie 2018
(58 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Un autobuz STB a căzut în râul Dâmboviţa în urma unui accident rutier
(31 august 2019)
152 vizualizări
Cum a făcut mişto vicepremierul Rusiei de România
(11 mai 2014 - Alex POLICALĂ)
135 vizualizări
Copiii rămân fără vacanţă intertrimestrială: Ce trebuie să ştii despre anul şcolar 2019 – 2020
(13 februarie 2019)
135 vizualizări
O a treia persoană a murit, infectată cu o bacterie periculoasă, la „Marius Nasta”
(20 februarie 2019)
43 vizualizări
ANM: Cod galben de viscol în jumătatea de est a ţării
(7 ianuarie 2016)
60 vizualizări
Meteorologii au actualizat avertizarea Cod Portocaliu de ploi. Este valabilă până mâine seară, în Banat, Oltenia şi local la munte, în Transilvania şi Crişana. Cod Galben în mai multe judeţe.
(1 septembrie 2022)
13 vizualizări
Premieră în România. Studenţii vor putea să studieze timp de un an într-un alt oraş
(26 mai 2015)
254 vizualizări
9.005 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(26 noiembrie 2020)
105 vizualizări
SUBIECTE BAC 2018 ROMÂNĂ.
(25 iunie 2018)
829 vizualizări
Guvernul stabileşte miercuri data alegerilor parlamentare
(31 august 2016)
44 vizualizări
Transalpina, închisă temporar din cauza viscolului anunţat
(7 octombrie 2017)
443 vizualizări
Mii de oameni din Valea Jiului au petrecut Revelionul în frig
(1 ianuarie 2015)
457 vizualizări
9 Mai: Ziua Independenţei, Ziua Victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei
(9 mai 2022)
188 vizualizări
Listele cu numele victimelor din Colectiv care se afla la spitale
(31 octombrie 2015)
559 vizualizări
Percheziţii la preoţi falşi, prejudiciul fiind de 80.000 de lei - cum acţionau indivizii
(6 decembrie 2022)
311 vizualizări
Programe urgente de recuperare a şcolii pierdute şi protejarea bugetelor educaţiei – măsuri propuse guvernelor de doi experţi ai Băncii Mondiale: “Pierderile de învăţare sunt reale” în pandemie
(14 decembrie 2020)
144 vizualizări
Ce pensie are un militar care a doborât 18 avioane în Al Doilea Război Mondial
(8 august 2017)
585 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Descoperă anotimpul cu magie şi răsfăţ la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 4 noiembrie 2024
-
Donald Trump sau Kamala Harris?
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Timiş: Primarul comunei Tomnatic, un avocat şi alte 5 persoane, reţinuţi de procurorii Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene
Publicat la data de 5 noiembrie 2024