Alexandru Rafila afirmă că, în acest sens, a fost pus la punct un sistem ce ar trebui să fie funcţional pentru ca pacienţii să aibă acces mai repede la testare şi evaluare medicală.
“În mod evident ne aflam într-un val de creştere rapidă, una dintre cele mai rapide din Europa. Avem un salt săptămânal, a crescut cam de 1,5 ori numărul de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6 mii de cazuri la mijlocul săptămânii, acum avem circa nouă mii. Un avans similar a fost şi în valul 4. Problema este, în momentul de faţă, când se va opri aceasta creştere?”, a spus ministrul.
Acesta a adăugat că rata de spitalizare este de 3% – 4% dintre cazurile noi înregistrate. “Ceea ce am pus la punct este un sistem funcţional, el presupune testarea rapidă apropiată de domiciliul pacienţilor, la medicii de familie. Ulterior pacienţii cu comorbidităţi vor fi transferaţi la centrele medicale unde vor beneficia de medicamente antivirale sau vor fi direcţionaţi la spital dacă vor avea nevoie de oxigen”, a adăugat Rafila.
În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, ministrul spune că Favipiravir poate încetini cu două sau trei zile durata bolii, dar nu influenţează formele grave şi decesul: “Persoanele care pot lua Favipiravir în ambulatoriu le pot lua doar la recomandarea medicului, pentru că sunt foarte toxice, pot afecta şi sarcina, şi ulterior prin prescripţie medicală. Arbidol este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu. În consecinţă comisia nu a putut să îl recomande sau să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă.”
Sursa: www.biziday.ro