Pot apărea modificări, inclusiv în privinţa „GEN” şi „SEX”, care au făcut valuri de la emiterea primelor astfel de documente

 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut, miercuri, câteva precizări cu privire la noile cărţi de identitate, cele electronice, care de altfel au şi funcţia de document de călătorie în ţările Uniunii Europene, programul de emitere al acestora fiind unul pilot, în care se mai pot face modificări. Precizările făcute de către Cătălin Giulescu, chestor al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, au venit în contextul în care de pe noile documente lipseşte „tricolorul”, acesta fiind înlocuit cu drapelul UE, iar „SEX” e schimbat cu „GEN”, două motive pentru care naţionaliştii s-au simţit lezaţi.

 

Potrivit lui Giulescu, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.  „Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente – una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni – sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile”, a afirmat Giulescu.

 

De altfel, potrivit acestuia, pe cărţile de identitate simple, cele fără stocare electronică, zona în care este drapelul UE îl va avea pe cel al României, ştiut fiind faptul că acest tip de document nu va putea fi folosit pentru călătoriile în străinătate aşa cum se va putea cu cel electronic.

 

Cât priveşte „GEN”-ul trecut pe noile cărţi de identitate, Giulescu a precizat că potrivit HG 295/2021 (care a fost pus în dezbatere publică în noiembrie 2020) care stabileşte, aprobă normele metodologice de aplicare a legislaţiei privind evidenţa persoanelor, sunt doar două opţiuni masculin şi feminin, „nu există niciun fel de intervenţie”.

 

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor a declarat, în cadrul conferinţei de presă de miercuri, că va fi analizată posibilitatea schimbării menţiunii „GEN” cu „SEX”. 

 

„Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot – ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului”, a mai precizat Giulescu.

 

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro