Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reţinut miercuri seară, urmând ca joi să fie dus la Parchet, unde se va decide dacă va fi cerută arestarea lui, fijnd suspectat de înşelăciune. Avocatul său susţinut că diploma sa de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei.

 

Politi a fost reţinut, urmând să fie prezentat cu cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

De asemenea, avocatul său a susţinut că diploma sa de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina a fost atestată de Ministerul Educaţiei.

 

"La acest moment, licenţa de absolvent de la Universitatea din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei", a declarat avocatul său.

 

El a fost adus, miercuri seară, la Secţia 4 de Poliţie din Capitală, după ce a fost prins la Vama Curtici.

 

Bărbatul, cetăţean italian, a fost dus de poliţişti la Secţia 4 şi nu a făcut declaraţii jurnaliştilor.

 

Totodată, poliţiştii au adus bagajele pe care bărbatul le avea la el atunci când a fost prins, la Vama Curtici.

 

Matteo Politi a fost prins, miercuri dimineaţă, la Vama Curtici. Conform Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, au depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune.

 

"În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înşelăciune", anunţa instituţia.

 

Falsul medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, scrie Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi şi fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

 

Politi a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, a anunţat DSP, care preciza că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

 

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat la Europa FM că funcţionara Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti care i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi spune că a făcut-o "din milă". De asemenea, conform ministrului, Politi avea şi asigurare de malpraxis.

 

Conform Libertatea, în dosarul depus de avocata ;a care falsul medic spune că a apelat, Matteo Politi apare indicat, în limba sârbă, drept absolvent al Facultăţii de Medicină din Kosovo, scrisă în limba sârbă,  deşi în provincie este folosită limba albaneză, explicaţia fiind că facultatea a rămas sub administraţie sârbă şi se numeşte University of Priştina, chiar dacă sediul ei nu mai e în Priştina, actuala capitală a Republicii Kosovo. El ar fi studiat la Priştina în perioada 2007 - 2013.

 

Şefa DSP Bucureşti a declarat pentru Liberatea: "După ce a apărut în Libertatea, am controlat şi n-am înţeles nici noi nimic din diplomă, cum de funcţionarul a dat avizul!”.

 

 

 

Sursa: www.news.ro