Absolvenţii de gimnaziu au scăpat uşor de emoţiile din timpul examenelor, iar acum iau o mică pauză pentru a se bucura de statutul de viitori liceeni Cu toate astea, mai este un pas până la acest lucru: repartizarea la instituţiile de învăţământ în funcţie de media de la probele din cadrul Evaluării Naţionale. Procedura computerizată este programată pe data de 14 iulie. Până atunci, elevii şi părinţii se întreabă care sunt criteriile de departajare şi care este mecanismul pentru a putea completa fişele de admitere cu opţiunile învăţăceilor. Iată mai multe detalii!

Repartizare licee 2022: detalii despre procedură

Absolvenţii din clasa a VIII-a se bucură de o pauză după marile emoţii de la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2022. Admiterea la liceu bate la uşă, iar ei se pregătesc deja să afle care va fi instituţia în care îşi vor petrece cei mai frumoşi ani de şcoală. Procedura de repartizare computerizată este pe data de 14 iulie.

Majoritatea părinţilor şi elevilor se întreabă care sunt criteriile de departajare şi cum este mecanismul. Compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat în anul 2017 un ghid în care oferă detalii despre acest lucru.

Cum se completează fişa de înscriere la liceu 2022?

1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Vedeţi mai jos cum se face completarea fişei de admitere pentru fiecare câmp în parte.

2. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.

3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

4. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel–oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.

5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.

6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii – eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55.

7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.

9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare candidat se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere, iar elevul este repartizat la aceasta. Dacă se găseşte un altul la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la un liceu, el rămâne nerepartizat, indiferent de media pe care o are.