Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabileşte un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanţele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar şi pentru cât au luat la o singură ieşire pe piaţa externă, 3,3 miliarde de euro, şi la suma împrumutată într-o lună de pe piaţa internă, 7,6 miliarde de lei. Suma extrem de mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a împrumutat destul de puţin în martie şi aprilie, în timp ce are cheltuieli mari, inclusiv pentru combaterea impactului economic al măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, iar veniturile, din acelaşi motiv, nu sunt la nivelul prognozat anterior.

 

Totalul împrumuturilor pentru primele cinci luni ale anului a urcat astfel la 62,2 miliarde de lei, uşor mai mult de jumătate din necesarul brut de finanţare stabilit de Guvern pentru întreg anul 2020.

 

De ce este important: Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar şi pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Faptul că Finanţele au reuşit să împrumute banii de care are nevoie, în această perioadă dificilă, este un lucru bun, chiar dacă dobânzile au fost mai mari, o consecinţă a deteriorării bonităţii României, dar şi a situaţiei globale, în care cele maimulte guverne au ieşit să se împrumute de pe pieţele internaţionale.

 

Costurile la care s-a împrumutat pe piaţa internă Ministerul Finanţelor au fost sub cele din luna aprilie, dar încă peste dobânzile pe care le obţinea anterior instituirii stării de urgenţă.

 

Recent, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe pieţele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieşire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni şi pieţele financiare. Ministerul Finanţelor a ieşit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 şi 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

 

Pentru luna mai, Ministerul Finanţelor anunţase, de la finele lunii aprilie, un calendar orientativ de împrumuturi totalizând 4,5 miliarde de lei pentru piaţa internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, a trecut cu mult peste, în contextul în care cererea a fost ridicată, iar statul a luat la fiecare licitaţie mai mult faţă de cât anunţase.

 

Finanţele au întâmpinat unele dificultăţi în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni au eşuat în zilele care au urmat declarării stării de urgenţă. Piaţa internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci şi investitori o mare parte a necesarului de finanţare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunţat mai multe măsuri avand ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziţia de titluri de stat de pe piaţa secundară.

 

Cu împrumutul prin eurobonduri din mai, totalul luat de pe pieţele externe în acest an la 6,3 miliarde de euro, uşor peste 30 de miliarde de euro.

 

Recorduri anterioare Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 şi 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieşire pe pieţele externe.

 

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanţelor a ieşit pe pieţele externe şi a luat tot 3 miliarde de euro şi depăşit acum, în luna mai.

 

În iunie anul trecut, Finanţele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piaţa internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc şi atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe pieţele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluţiilor şi aşteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA şi zona euro.

 

Suma luată de pe piaţa internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Şi acest record a fost bătut în luna mai.

 

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligaţiuni în lei pe piaţa internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piaţa externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabileşte un nou maxim.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro