Nicolae Manolescu a fost reales preşedintele USR cu 705 voturi, în timp ce contracandidatul său, scriitorul Dan Mircea Cipariu, a obţinut 196 de voturi, iar 37 de voturi au fost anulate.

Preşedintele USR a descris noul mandat ca fiind „o corvoadă, dar şi o onoare“: „O corvoadă în plus. Desigur este şi o onoare că m-au reales colegii mei, dar este o corvoadă în plus.“ În urma depunerii candidaturii, Nicolae Manolescu a anunţat că îl va propune pe Varujan Vosganian în funcţia de prim-vicepreşedinte şi pe Gabriel Chifu în funcţia de vicepreşedinte.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Iniţial, Manolescu a fost ales în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie patru ani mai târziu, în 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în luna noiembrie a acestui an.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.