Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare şcoală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior şcolar, dar limita la care şcoala trece în scenariul 2 este la depăşirea ratei de 6 cazuri de îmbolnăvire Covid-19 la 1.000 de locuitori în localitate. Asta prevede ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, consultat de Edupedu.ro, aflat în stadiul de document de lucru.

Alte reguli, cum ar fi faptul că laboratoarele rămân în continuare inaccesibile pentru elevi, pauzele vor fi tot decalate, la fel şi venirea la şcoală pot fi văzute aici.

Redăm principalele măsuri prevăzute de noul ordin, aflat în stadiul de document de lucru marţi, 31 august, urmând ca forma finală să poată conţine modificări. Documentul oficial va fi prezentat de autorităţi miercuri, 1 septembrie, la ora 10, în conferinţă de presă comună Ioana Mihăilă – Sorin Cîmpeanu, conform anunţului făcut de Ministerul Educaţiei.

 

Distanţa între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.

Şcoala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măşti şi materiale de protecţie pentru elevi/studenţi/personal.

Elevii şi copiii de grădiniţă cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinaţi) pot fi scutiţi de şcoală cu prezenţă fizică. La fel şi cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimaţi.

Pentru aceştia, unităţile de învăţământ nu mai sunt obligate să asigure şcoală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional”.

A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfăşura activităţi didactice în sistem online, în baza unei adeverinţe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Când şi cum intră şcolile în cele două scenarii

Ordinul consultat de Edupedu.ro prevede o procedură asemănătoare cu cea existentă în anul şcolar precedent, prin care consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune Inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

 

Scenariul 1

 

Participarea zilnică a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

 

Scenariul 2

 

a) Participarea zilnică cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor.

Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii.

În situaţii justificate de infrastructură şi resursele existenţe, unităţile de învăţământ sau unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului şcolar judeţean, mai prevede documentul citat.

 

Mai departe, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă aprobă periodic aceste scenarii cu avizul DSP, potrivit documentului de lucru.

 

Pentru prima zi de şcoală

Pentru pregătirea unităţilor de învăţământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

 

  • Organizarea şi întreţinerea spaţiilor, astfel încât să asigure distanţa de minim 1 m. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului şcolar;
  • Stabilirea circuitelor funcţionale;
  • Evaluare a necesarului de resurse umane;
  • Asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
  • Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi studenţi şi personal.
  • Sunt permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.

 

Ce se întâmplă cu elevii care au diverse afecţiuni

Elevii cu vârsta mai mică de 12 ani şi copiii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică la şcoală. La fel şi pentru cei cu vârsta mai mare de 12 ani dacă sunt imunodeprimaţi.

 

Pentru aceşti preşcolari şi elevi menţionaţi mai sus, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional.

 

Când se suspendă cursurile într-o clasă/şcoală

Sub rezerva posibilei reformulări a acestor prevederi de către specialiştii din Ministerul Sănătăţii, documentul de lucru consultat de Edupedu.ro prevede că suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar sau conexe se dispune în următoarele situaţii:

 

La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ de antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea colegilor acestuia şi a cadrelor didactice, conform indicaţiilor DSP. Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situaţia în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

 

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ cu antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabileşte persoanele care vor fi testate şi carantinate. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ după consultarea DSP.

 

DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili contacţii direcţi ai cazurilor confirmate şi va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

 

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăveşte un profesor

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice/didactice auxiliare sau nedidactice, acestea obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa Direcţia de Sănătate Publică. DSP, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul unităţii. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ cu avizul Inspectoratului şcolar şi al DSP.

 

În situaţiile prevăzute mai sus, procesul de învăţământ continuă în sistem online, potrivit documentului de lucru citat.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro