Poliţiştii fac 16 percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, la persoane şi firme suspectate de evaziune de peste 1,3 milioane de euro, fiind vizat un mare distribuitor de legume şi fructe care ar fi achiziţionat produse prin firme fantomă, iar acestea au fost vândute prin marile lanţuri de magazine.

Anchetatorii au descins, joi dimineaţă, la sediile a nouă societăţi comerciale şi la locuinţele a şapte persoane, din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Prahova şi Ilfov, într-un dosar înregistrat la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Ilfov, în care procurorii Parchetului Tribunalului Ilfov fac cercetări pentru evaziune fiscală, fiind vizate firme care comercializează legume şi fructe, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov.

Potrivit IPJ Ilfov, în perioada ianuarie - septembrie 2014, un mare distribuitor de legume-fructe de pe piaţa autohtonă a achiziţionat legume şi fructe din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor firme de tip fantomă. Ulterior, produsele au fost valorificate în marile lanţuri de magazine din ţară, fără a înregistra şi declara organelor fiscale operaţiunile reale efectuate, pentru a nu plăti taxele aferente. Prejudiciul produs în acest fel a fost estimat la peste 1,3 milioane de euro.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că firma Uludag Quality SRL, deţinută de un cetăţean turc, făcea achiziţiile intracomunitare de legume şi fructe, apoi le vindea firmei distribuitoare Ager Fruit SRL.

În urma percheziţiilor vor fi ridicate 11 persoane, dintre care trei sunt oameni de afaceri turci, procurorii care îi vor audia urmând să stabilească dacă iau măsuri preventive în cazul acestora, au precizat sursele citate.

Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii ilfoveni, împreună cu luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale din IPJ Ilfov. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.