Începând din data de 16 aprilie, cei care vor să se vaccineze cu AstraZeneca (Vaxzevria) o pot face pe loc, fără a mai fi nevoie de programare. Există o veste bună şi pentru celelalte persoane, care aşteaptă să se vaccineze cu Pfizer şi Moderna: platforma de programare a fost optimizată, iar acum se poate vedea atât poziţia în lista de aşteptare, cât şi capacitatea de vaccinare a centrului respectiv, anunţă autorităţile.

 

Joi seara, erau disponibile pentru programarea la vaccinare aproximativ 97.000 de locuri.

 

În ceea ce priveşte vaccinarea fără programare cu AstraZeneca, persoanele se pot prezenta direct, fără a se mai înscrie pe platformă, în centrele în care se administrează acest vaccin şi în care sunt locuri disponibile. Este, însă, important să verificaţi mai întâi disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare.

 

În momentul în care vă prezentaţi la centrul de vaccinare unde sunt locuri disponibile, trebuie să veniţi cu un document de identitate şi, evident, trebuie să vă asiguraţi că nu aveţi simptome asociate COVID-19.

 

Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului, precizează autorităţile.

 

De la începutul campaniei de vaccinare în România, au fost vaccinate 2.471.779 de persoane, dintre care 1.527.201 au primit ambele doze de vaccin. România a ajuns la capacitatea de a vaccina peste 80.000 de persoane pe zi.

 

România este în topul ţărilor UE la campania de vaccinare. În urmă cu câteva zile, era pe locul 4 la persoanele vaccinate cu ambele doze şi pe locul 7 la totalul dozelor administrate.

 

În ciuda succesului său din Marea Britanie, controversele şi temerile legate de anumite efecte secundare foarte rare la vaccinul produs de AstraZeneca i-au făcut o publicitate proastă ce pare să-l condamne la eşec. Cu toate acestea, mulţi lideri politici au ales să facă acest vaccin, inclusiv Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro