Introducerea unui nou tip de carte de identitate a fost votată, miercuri, în Senat. Proiectul urmează să ajungă în Camera Deputaţilor, care este for decizional, notează avocatnet.ro.

Conform proiectului, românii vor putea avea cărţi de identitate electronice, inclusiv copiii sub 14 ani. Noile buletine vor veni la pachet cu multe facilităţi: nu doar că le vom putea folosi pentru serviciile electronice, dar acestea vor putea ţine locul cardurilor de sănătate actuale. Esenţial e că nimeni nu va fi obligat să-şi facă un astfel de buletin, dacă nu doreşte.


Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său şi online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educaţie ş.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanţii suplimentare de securitate, micşorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Documentul de identitate va cuprinde şi o imagine facială a titularului, dar şi amprentele a două degete (opţional).

Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie şi de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.

„Noul document de identitate nu va conţine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate îşi încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărţi electronice de identitate.  Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleaşi condiţii din prezent”, scrie în comunicatul Guvernului.

Nu toţi românii vor fi obligaţi să aibă cărţi electronice de identitate. Valabilitatea acestor documente este de altfel alta decât cea a buletinelor obişnuite.