Raed Arafat a vorbit, marţi seara, despre regulile de înmormântare din pandemie, un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă, mai ales din prisma deceselor artiştilor Nelu Ploieşteanu şi Gabi Luncă. Familiile celor doi au fost extremm de revoltate de regulile privind înmormântarea, refuzând chiar să ridice trupurile de la Spital şi făcând cereri care să constate că testele covid-19 au fost negative, înainte de deces. Toate aceste proceduri au fost făcute de ambele familii, pentru ca înmormântările să poate fi creştineşti.

 

Raed Arafat, despre înmormântările din pandemie: „Trebuie modificată regula”

Acum, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat că a avut discuţii cu privire la relaxarea regulilor privind înmormântările din timpul pandemiei.

 

El a fost întrebat de ce nu este posibil ca un om să fie înmormântat în condiţii normale, dacă a murit de covid-19 şi au trecut mai mult de două săptămâni de la infectare, asta în condiţiile în care regulile spun că un individ infectat cu covid-19 poate ieşi din izolare după 14 zile.

 

„Aici pot să vă spun că au fost două discuţii pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuţie chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanţii cultelor şi cu colegii de la Ministerul Sănătăţii.

 

„Finalul discuţiei a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli.

 

Raed Arafat anunţă modificarea regulilor de înmormântare în pandemie

Şeful DSU a declarat că după discuţia avută, ordinul dat de Ministerul Sănătăţii se va modifica. El spune că regulile privind înmormântările pe timp de pandemie trebuie relaxate, astfel încât oamenii să poată urma tradiţiile, dar şi să respecte regulile sanitare.

 

„Acest lucru a plecat de la discuţia respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii şi nu ştiu amănunte. Această problemă a fost ridicată şi cu reprezentanţii cultelor în faţa domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătăţii, dar care acum trebuie ajustat. Am înţeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu ştiu”, a declarat Raed Arafat.

 

„Dacă la început lucrurile nu erau clare, ele s-au clarificat şi trebuie modificată regula, să devină mai flexibilă, mai permisivă, ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

 

Acest lucru a plecat de la discuţia respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătăţii şi urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a spus Arafat.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro