Ursul omorât miercuri în curtea unei fabrici din municipiul Sibiu, după mai multe ore în care s-a plimbat prin zone circulate din oraş, fără să atace vreun om, era un exemplar în vârstă de 5-6 ani, sănătos, după primele analize, a anunţat joi Dan Lazăr-Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
"La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar un exemplar de urs brun carpatin în greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, înălţimea la greabăn de 70 cm, cu vârsta aproximativă de 5-6 ani. Important de menţionat este faptul că în urma unui examen de laborator rapid pentru depistarea rabiei, rezultatul a fost negativ, ceea ce însă nu exclude rabia, rezultatele finale putând fi disponibile după efectuarea bioprobei, respectiv în 28 de zile. Examenul de trichineloză a fost negativ", a transmis Dan Lazăr-Fărcaş, printr-un comunicat de presă.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va sesiza Inspectoratul General de Poliţie Sibiu, în vederea demarării unei anchete care să stabilească în mod clar condiţiile în care a fost ucis ursul apărut pe străzile din Sibiu. IPJ Sibiu a coordonat operaţiunea în urma căreia ursul a fost împuşcat, nu tranchilizat, a spus prefectul de Sibiu. Ministerul Mediului precizează faptul că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare.
Prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, a promis joi, într-o conferinţă de presă, că se va crea o procedură clară în judeţ, pentru situaţiile în care mai apar animale sălbatice în oraş.
"Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii", a precizat prefectul Sibiului.
Ursul care s-a plimbat miercuri câteva ore prin oraş, chiar şi prin Piaţa Mare din centrul istoric, a fost împuşcat pentru că tranchilizantele nu au avut efect, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Roman. Ursul a fost văzut prima dată de un sibian, pe stradă, la ora 05.30, când a şi sunat la 112.
Uciderea ursului face obiectul unui dosar penal la Sibiu. Există şi o plângere penală înregistrată la Parchetul General, prin care Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) reclamă infracţiunile de cruzime faţă de animale şi omorârea acestora cu intenţie, braconaj, abuz în serviciu, dar şi complicitate la aceste infracţiuni.
Deocamdată, în Sibiu, Teatrul pentru Copii "Gong" este iluminat în roşu în amintirea ursului ucis şi se întocmesc mai multe rapoarte la instituţiile deconcentrate, către prefect, în care fiecare explică cum a acţionat în acest caz.
Vineri seara, în Piaţa Mare din Sibiu, sute de sibieni şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, la un protest al Asociaţiei "România fără ei", prin care se cere demisia autorităţilor care au luat decizia de a ucide ursul.