Este alertă alimentară în România! Inspectorii ANPC trag un nou semnal de alarmă, vorbind de o nouă alertă alimentară în România. S-a luat decizia de a se retrage de pe piaţă produsul în care au fost găsite metale grele. Din păcate, nu este pentru prima dată când sunt descoperite metale grele în produsele comercializate. Genul acesta de situaţii au fost, atât în România, cât şi pe pieţele europene.

 

Este alertă alimentară în România. Metale grele în produsele din peşte

Peştele este considerat o parte importantă a unei diete sănătoase şi echilibrate. Acest lucru se datorează proprietăţilor sale nutriţionale excepţionale. Vorbim aici de proteine de înaltă calitate, vitamine, acizi graşi esenţiali omega-3.

 

Peştele şi fructele de mare sunt surse dietetice unice de acizi graşi docosahexaenoici  şi eicosapentaenoici cardioprotectori. Astfel, numeroase autorităţi de sănătate publică recomandă un consum regulat de peşte echivalent cu cel puţin 1-2 porţii pe săptămână pentru a preveni bolile cronice legate de alimentaţie.

 

Din nefericire, impactul antropogen asupra mediului, industrie, agricultură, minerit, creşte semnificativ cantităţile de metale grele prezente în mod natural în mediul înconjurător, inclusiv în ecosistemul marin. În consecinţă, organismele marine, peşti, moluşte, crustacee, pot acumula aceste metale până la concentraţii potenţial toxice.

 

Adesea, peştele şi alte fructe de mare reprezintă una dintre principalele surse de expunere la metale pentru populaţia generală. Alimentele care conţin metale toxice peste nivelurile admise sunt considerate dăunătoare pentru sănătatea umană şi sunt interzise pentru comercializare de multe reglementări naţionale şi internaţionale.

 

Din păcate, inspectorii ANPC vorbesc despre o nouă alertă alimentară în România. La ultimele inspecţii s-au descoperit metale grel în mai multe produse din peşte. Conform datelor, s-au găsit cantităţi peste limită de Cadmiu, Arsenic, Mercur şi Plumb. În concentraţii peste valorile admise, acestea pot avea efecte grave asupra sănătăţii, de exemplu pot să atace rinichii.

 

„Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali”

Produsul în care au fost găsite metale grele este de proveninţă asiatică, mai exact din Vietnam. ANPC vorbeşte de câteva tone bune de peşte cu astfel de probleme. Pe de altă parte,  şeful ANPC, Horia Constantinescu, declară că, deşi sunt produse de import, operatorii comerciali ar fi trebuit să facă aceste verificări, înainte de a le comercializa:

 

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze şi alte autorităţi, pentru a demara ridicări încă de la frontieră.

 

Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziţia consumatorilor, în condiţiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului.”, a declarat şeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.

 

Printre comercianţii mari verificaţi de ANPC, se numără şi Metro Pallady  Metro Logistics / Yussen, găsindu-se, atât la cei menţionaţi cât şi al alţi 7 comercianţi, 2 tone de peşte din Vietnam cu cantităţi peste valorile admise de metale grele.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro