Continuă greva în transportul în comun din capitală. În această dimineaţă, ca şi ieri, niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieşit pe traseu, deşi instanţa a decis suspendarea grevei şi reluarea activităţii de către şoferi.

 

UPDATE 9.20. Sunt câteva vehicule pe traseu plecate de la Autobaza Titan, dar "numărul e nesemnificativ", a declarat Adrian Criţ, directorul STB.

 

"Toate cererile angajaţilor au fost analizate şi în măsura în care s-au putut rezolva, am dat curs.

 

Bugetul de salarii e 74% din bugetul total. Vă daţi seama la ce nivel sunt salariile. Din buget plătim şi utilităţile reparaţiile, serviciile", a spus Criţ.

 

UPDATE 9.00. La ora 12.00, Tribunalul Bucureşti decide dacă greva este ilegală, după ce ieri a decis suspendarea protestului.

 

Şi decizia de azi va fi executorie.

 

UPDATE 8.30. A fost deschis dosar penal în urma grevei şoferilor STB.

 

Dosarul a fost deschis la Parchetul Judecătoriei sectorului 3, pe legea dialogului social, la o autosesizare a Poliţiei Transporturi. Poliţiştii spun că greva nu a fost declanşată cu respectarea condiţiilor legale.

 

Cercetările sunt in rem, adică vizează fapte, nu persoane.

 

O altă plângere penală a fost depusă joi seară de directorul STB la Brigada Transporturi, plângere care urmează să ajungă azi la aceeaşi unitate de parchet.

UPDATE 7.20. Directorul STB, Adrian Criţ a declarat la Digi24: "Suntem în aceeaşi situaţie ca ieri. Suntem deschişi dialogului, ne cerem scuze bucureştenilor.

 

Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situaţie. Sentinţa judecătorească e executorie. Angajaţii să înţeleagă că îşi periclitează locul de muncă.

 

Cineva, cu bună ştiinţă, a încălcat contractul colectiv de muncă.

 

Fiecare angajat să apeleze la conştiinţa proprie. Pe traseu sunt trei vehicule.

 

Executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei. Azi, instanţa se va pronunţa cu privire la legalitatea grevei".

 

UPDATE 7.15. Mihai Trancă, sindicalist al şoferilor STB, a spus că aceştia cer demisia directorului general.

 

Dacă directorul îşi dă demisia, toată autobaza Ferentari iese pe traseu, a spus el.

 

Din noiembrie 2021 nu au avut discuţii cu nimeni privind revendicările lor, a declarat sindicalistul.

 

Primarul general al STB este la sediul companiei şi discută cu directorul general Adrian Criţ.

 

Situaţia a fost anticipată de STB de joi seara, într-un comunicat. "Personalul implicat în greva ilegală care a paralizat Capitala refuză să-şi reia activitatea şi există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri", a anunţat joi seara Societatea de Transport Bucureşti (STB) SA.

 

Ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care instanţa de judecată dispune suspendarea grevei şi reluarea de îndată a activităţii, angajaţii societăţii au obligaţia de a respecta decizia şi de a ieşi în traseu conform itinerariului şi foii de parcurs.

 

"Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru", se arată în comunicat.

 

Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Bucureşti nu au circulat deloc joi, după ce şoferii STB au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiţii mai bune de muncă şi demisia directorului general. Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocaţi în staţiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns.

 

Nicuşor Dan a vorbit joi seara, la Digi24, despre greva de la STB. Primarul general spune că hotărârea instanţei este executorie şi că cine nu o respectă comite o infracţiune.

 

"Nu vreau să ajungem la momentul în care să individualizăm persoană cu persoană", în cazul în care decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu va fi respectată de şoferii şi vatmanii societăţii de transport. De asemenea, primarul general al Capitalei a mai spus că doreşte să aibă un dialog cu angajaţii STB, "dar nu prin intermediul acestui lider penal", făcând trimitere la Vasile Petrariu, şeful sindicatului.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro